Представники місцевої влади Луганщини та провідні правозахисні громадські організації України обговорили законопроєкт «Про статус і соціальний захист цивільних осіб, які постраждали внаслідок проведення АТО/ООС»

Вчора, 26 травня, робоча  група Верховної Ради України з доопрацювання законопроєкту «Про статус і соціальний захист цивільних осіб, які постраждали внаслідок проведення АТО/ООС» (№1115) обговорила його основні положення із представниками місцевої влади, міжнародних організацій та громадськості  Луганщини, в якому взяв участь в.о. наукового співробітника Інституту економіко-правових досліджень НАН України, кандидат юридичних наук, волонтер АТО/ООС Сошников Антон Олександрович.

Захід відкрила заступник голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська. Вона поінформувала учасників заходу про зауваження облдержадміністрації до останньої редакції проєкту Закону України №1115.

У свою чергу народний депутат, голова робочої групи Наталя Королевська, зупинилась на ключових положеннях Законопроєкту. Зокрема, наданні соціальних гарантій, компенсацій і пільг в разі: ушкодження здоров’я або втрати працездатності громадянами, які постраждали в результаті бойових дій; втрати годувальника, якщо його смерть є наслідком бойових дій; нанесення збитків в результаті бойових дій або збройних конфліктів; наповнені статусу дитини війни пакетом соціальних пільг і послуг.

Під час вітального слова до учасників робочої зустрічі, Сошников Антон Олександрович подякував організаторам, зокрема Анастасії Одінцовій, за підняття дуже важливого питання, соціального захисту мирного населення на такому високому рівні та особисто народному депутату України Королевській Наталії Юріївні за підтримку даної ініціативи. Інститут економіко-правових досліджень НАН України, як переміщена установа з м. Донецька, активно бере участь в обговоренні даного проєкту вже протягом 5 місяців. Пропозиції та технічні зауваження, підготовлені разом з директором Інституту Устименком Володимиром Анатолійовичем, робочою групою були враховані.

Заслухавши розробників Законопроєкту, учасники дискусії наголосили також на необхідності скорочення переліку пільг до тих, які реально будуть підкріплені державним фінансуванням. Окремо було наголошено на необхідності компенсації з держбюджету пільгового проїзду, оскільки сьогодні це обов’язок місцевих бюджетів, які вже не витримують навантаження.  Крім того, запропоновано чітко визначити розмір пенсії за втратою годувальника, яка сьогодні становить 1860 грн.

Довідка: Станом на 1 травня п.р. на підконтрольній українській владі території загинуло 267 осіб та поранено – 513, а саме:  загинуло 8 дітей у віці до 18 років, 19 – зазнали поранення; 259 цивільних осіб загинули, 494 – зазнали поранення.