Круглий стіл: «Децентралізація 2020. Турборежим»

30 січня в Інституті Горшеніна відбувся круглий стіл: «Децентралізація 2020. Турборежим».

Спікерами круглого столу були: Олександр Корнієнко, народний депутат України від партії “Слуга народу”, голова партії «Слуга народу”, Ірина Верещук, народний депутат України від партії “Слуга народу”, Роман Лозинський, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування народний депутат України від партії “Голос”, Альона Шкрум, народний депутат України від ВО «Батьківщина», Оксана Продан, радник Голови Асоціації міст України з муніципальних питань, народний депутат України (VII-VIII скликання).

На обговорення за модерування Наталії Клаунінг, директорки з комунікацій Інституту Горшеніна, було винесено питання присвячені змінам до Конституції щодо реформи децентралізації, що містяться в президентському законопроєкті №2598, який нещодавно було вдруге відкликано з парламенту.

Учасники одностайно наголосили на важливості децентралізації, як однієї з небагатьох реально працюючих реформ, підкресливши необхідність її доопрацювання та закріплення в Конституції України. Ключовим предметом дискусії стала позиція і правове регулювання інституту префектів, який несе ризики можливої централізації і тотального контролю за органами місцевого самоврядування. Олександр Корнієнко запевнив, що за цими та іншими питаннями будуть проведені публічні обговорення не тільки у Києві, а і у регіонах, анонсував окрему зустріч з мерами великих міст та обговорення з профільними асоціаціями і з експертним співтовариством. Також він пообіцяв, що зміни до Конституції сподіваються прийняти восени, щоб чергові місцеві вибори пройшли вже з їх урахуванням.

Наукову спільноту на круглому столі представляли співробітники Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України: директорка, д.е.н., професор, Заслужений економіст України Інна Заблодська, старший науковий співробітник, к.е.н, доцент Світлана Гречана  та провідний економіст, к.е.н. Дар`я Заблодська. Інна Заблодська виступила з емоційною промовою, в якій наголосила на необхідності прискорення процесу децентралізації через зниження активності створення ОТГ.

Повний відеозвіт про захід за посиланням https://lb.ua/news/2020/01/30/448529_translyatsiya_kruglogo_stola.html