Форум регіонального партнерства «Стратегія в дії»

статья

26 квітня у смт Новопсков Луганської області відбувся перший день форуму регіонального партнерства «Стратегія в дії». Організатором заходу виступила Агенція регіонального розвитку Луганської області за підтримки ПРООН та Луганської обласної державної адміністрації.

Форум «Стратегія в дії» – це можливість задекларувати результати плідної сумісної роботи облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, асоціацій та проектів міжнародної технічної допомоги. Програмою Форуму передбачено три тематичні та дискусійні панелі: «Розвиток територій. Децентралізація, секторальні реформи», «Регіональний розвиток. Стратегія, тенденції, інструменти» та «Мандруємо Луганщиною. Розбудова туристичного потенціалу».

У заході взяли участь Віктор Мунтяну, Програмний менеджер ПРООН в Україні, Хельга Пендер, представниця Європейського Союзу в Україні,  та Вадим Данієлян, заступник голови Луганської обласної державної адміністрації. У роботі форуму взяли участь Галгаш Руслан, к.е.н., с.н.с. відділу проблем міжрегіонального співробітництва і Сивоконь Аліна, провідний економіст відділу проблем міжрегіонального співробітництва Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України.

Форум покликаний стати не тільки дискусійним майданчиком для обміну найкращим досвідом за темами дискусійних панелей та обговорення проблемних питань регіонального розвитку й процесів децентралізації, а й виступити стартовою платформою для реалізації нових ідей.

Тематична панель №1: «Розвиток територій. Децентралізація, секторальні реформи» складалась з двох дискусійних майданчиків. Модератор першого дискусійного майданчику  «Децентралізація – справжня спроможність місцевого самоврядування»  – Олександр Стеценко, член Наглядової ради Агенції регіонального розвитку,  показав свій професіоналізм, створивши дружню атмосферу та спонукаючи спікерів до повного розкриття теми.

Сергій Тихоновський, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування, – модератор другого дискусійного майданчика «Кращі практики місцевого самоврядування», з огляду на свій практичний досвід роботи з децентралізації з моменту започаткування її в області  мотивував представників влади, органів місцевого самоврядування та громадськості до  відкритого діалогу. Учасники жваво обговорювали питання щодо можливостей та гальмуючих факторів на шляху до створення ОТГ. Кращими практиками та історіями успіху поділилися керівники, які пішли різними шляхами щодо залучення інвестицій на свої території: Вадим Гаєв, голова Новопсковської ОТГ – першої об’єднаної громади в Україні, та Юрій Прокопенко, Кремінський міський голова – Голова Асоціації міст України в Луганській області.

З огляду на підсумки першого дня, можна зауважити, що мету досягнуто.

Також у цей день було урочисте відкриття Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), який сприятиме більш ефективному та оперативному наданню державних послуг для понад 12 000 жителів Новопсковської об’єднаної територіальної громади.

У рамках програми ПРООН «Відновлення і розбудова миру» та за фінансової підтримки Європейського Союзу здійснено капітальний ремонт приміщення ЦНАПу та оснащено його всім необхідним для надання населенню якісних адміністративних і соціальних послуг.

 «Центр надання адміністративних послуг покликаний підняти роботу органів влади на якісно новий рівень, зробити їх ближчими, більш відкритими та зручними для громадян, яким вони служать», – зазначив Віктор Мунтяну, керівник Програми відновлення і розбудови миру  ПРООН.

«Підтримка реформи децентралізації є пріоритетом діяльності Європейського Союзу в Україні, зокрема в постраждалих від конфлікту Луганській і Донецькій областях, – зазначила Хельга Пендер, програмний менеджер Представництва Європейського Союзу в Україні. «Я рада, що Новопсковська територіальна громада, що знаходиться близько до лінії зіткнення, не лише першою в Україні об’єдналася, але й продовжує демонструвати успіхи в наданні якісних послуг і ставати ближчою до людей. Центр став єдиним вікном для отримання громадянами різних документів, реєстрації місця проживання, відкриття бізнесу або реєстрації нерухомості, і це доступно кожному», – додала пані Пендер. Передбачається, що цей ЦНАП надаватиме 63 адміністративні та 20 соціальних послуг для населення Новопсковської об‘єднаної територіальної громади, що становить понад 12 000 осіб.