Директор Інституту В.А. Устименко взяв участь у засіданні Президії НАН України

8 лютого у залі засідань Президії НАН України відбулося чергове засідання Президії. Порядком денним були визначені важливі для розвитку науки і суспільства питання: «Стан та перспективи науково-технічного супроводу діяльності з перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему», «Сучасні дослідження раннього періоду людства на теренах Східної Європи». З доповіддю по першому питанню виступив член-кореспондент НАН України А. В. Носовський, який очолює Інститут проблем безпеки атомних електростанцій. Він висвітлив здобутки колективу інституту у здійсненні наукових і практичних робіт з радіаційної розвідки приміщень аварійного енергоблока, створення діагностичних та експлуатаційних систем, визначення кількості ядерного палива та складу радіоактивного викиду, впливу аварійного блоку на навколишнє середовище, розроблення стратегії перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему. Особлива увага була приділена висвітленню аспектів будівництва та переміщення на об’єкті «Укриття» повного безпечного конфайнменту, вилученню паливомістких матеріалів і розміщенню їх у спеціальних сховищах.

IMG_5286Президією була підтримана реалізація «Програми науково-технічного супроводу на етапах введення в експлуатацію та експлуатацію Нового безпечного конфайнменту об’єкту «Укриття» за участю наукових установ НАН України та спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЄС»; намічений ряд заходів, спрямованих на забезпечення ядерної та екологічної безпеки.

У доповіді члена-кореспондента НАН України, директора Інституту археології НАН України В.П.Чабая, були висвітлені результати досліджень фахівців зазначеного інституту, зокрема, на теренах Криму, що доводить існування неандертальців і людей сучасного анатомічного складу ще 40-30 тис. років тому. Науковці інституту запропонували концепцію перехідного періоду як специфічного етапу в історії людства, що характеризується співіснуванням антропологічно різних видів людей. За результатами розгляду було прийнято постанову, яка передбачає ряд організаційних заходів щодо розвитку досліджень, зокрема, із залученням іноземних фахівців (в рамках україно-німецького наукового проекту).

Серед поточних питань Президія НАН України затвердила План підготовки та випуску видавничої продукції Видавничим домом «Академперіодика» НАН України на 2017 рік, де передбачений випуск трьох номерів журналу «Економіка і право», на що передбачається виділення 160 тис.гривень.

На засіданні відбулося вручення державних і відомчих нагород співробітникам НАН України.