Ситуація на Донбасі – представники Інституту взяли участь у зустрічі з депутатами Європарламенту

19 вересня 2016 р. в м. Краматорськ Донецької області відбувся брифінг за участю депутатів Європарламенту та народних депутатів України, присвячений сьогоденній ситуації на Донбасі. Від Інституту була присутня к.ю.н., с.н.с. Анастасія Токунова.

Слід зазначити, що візит відбувався у значно усіченому форматі: попередньо мали приїхати значно більше представників Європарламенту, але, за словами нардепа Ірини Геращенко, за два дні до початку візиту українська сторона отримала офіційного листа з повідомленням, що президент Європарламенту і голови політгруп і фракцій (конференція керівників Європарламенту на чолі з президентом ЄП) при обговоренні майбутнього візиту делегації депутатів в Україну прийняла рішення обмежити офіційну програму тільки Києвом, через безпекову ситуацію.

Тому лише троє євродепутатів відвідали Схід України, здійснивши це за власною ініціативною та під власну відповідальність – Ребекка Хармс (член комітету з питань парламентського співробітництва між Україною та ЄС), Міхаель Боні (комітет з питань громадських свобод, юстиції та внутрішніх справ) та Яромир Стетіні (заступник комітету з питань безпеки та оборони). Крім того, були присутніми та активно долучилися до дискусії депутати Верховної Ради України Марія Іонова та Андрій Лопушанський, представник України при ЄС, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Бельгія Микола Точицький тощо.

На зустрічі було викладено ключові результати візиту посадовців на Донбас з метою моніторингу поточної ситуації за низкою показників. Особливу увагу було приділено стану захисту прав людини і громадянина у безпосередній близькості до лінії зіткнення та при перетині останньої, дотриманню прав і законних інтересів внутрішньо переміщених осіб (ВПО), можливості проведення виборів на підконтрольній та непідконтрольній частинах Донбасу.

Захід складався із двох частин. На першу було запрошено представників преси, а другу – присвячено спілкуванню з представниками місцевих громадських організацій, волонтерами та ВПО.

Більшість питань було адресовано Ребеці Хармс. І у своїй доповіді, і у відповідях вона першочергово торкалася аспектів проведення можливих виборів, формату переговорів, заходів міжнародного врегулювання конфлікту.

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-1

Виступ Ребекки Хармс

Міхаель Боні приділив особливу увагу питанням реформ в Україні, національної гідності, практикам захисту прав людини в умовах, подібних до тих, що склалися у країні.

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-2

Міхаель Боні ділиться враженнями від відвідання КПП «Мар’їнка»

Яромир Стетіні серед іншого вів розмову про гуманітарне реагування в умовах конфлікту, а також про можливі шляхи впливу ЄС на Російську Федерацію та важелі забезпечення виконання зобов’язань сторонами конфлікту.

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-3

Яромир Стетіні розповідає про досвід організації People in Need при подоланні криз

Також усі учасники візиту розповіли про враження від візиту, окреслили ключові думки щодо можливої роботи з подолання виявлених проблем та вислухали зауваження та запитання.

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-4

Виступ Марії Іонової

Слід відзначити високий рівень підготовки членів громадськості, що взяли участь у дискусії. Зокрема, одним із активістів було викладено власний, достатньо продуманий, план відновлення Донбасу, який було високо оцінено присутніми посадовцями. Окремі думки, висловлені під час зустрічі, навіть занотовувалися членами делегації.

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-5

Велика зала засідань ДонОДА була заповнена зацікавленими у можливості поділитися думками або поставити запитання учасникам брифінгу

В цілому захід викликав жвавий інтерес. Зокрема, це призвело до значного перевищення ліміту час, виділеного на спілкування – майже вдвічі порівняно із попереднім планом.