Участь представника Інституту у роботі Європейського Форуму Альпбах у Австрії

За результатами конкурсу співробітниця Інституту, к.ю.н. Веста Малолітнева виграла грант для участі з 17 серпня по 2 вересня у Європейському Форумі, який проходив у альпійському місті Альпбах, Тіроль, Австрія. 14184495_964105270365880_8567789544734743485_nФорум – це унікальний захід, який об’єднує учасників з 50 країн світу і проводиться з 1945 р., де народжуються ідеї та знаходяться рішення найбільш актуальних проблем сьогодення. Форум проходить протягом трьох тижнів. Перша частина Форуму академічна – тиждень семінарів. Стипендіатам пропонується вибір з більш ніж 14 семінарів на різну тематику, починаючи від проблем охорони навколишнього середовища, закінчуючи проблемами гендерної рівності, від одних із кращих викладачів світу.

Фото3Під час Форуму Веста Малолітнева відвідувала два семінари. Перший семінар “Європейський Союз та його східні сусіди” дозволив під керівництвом провідних спеціалістів зануритися у дискусію з актуальних проблем, серед яких одне з основних місць займає питання України. Викладачами виступили Тобіас Шумахер, професор коледжу Європи (the College of Europe (Natolin campus), П’єр Вімонт, у минулому генеральний секретар дипломатичного корпусу ЄС і посол Франції у США, а також Томас Майєр-Хартінг, австрійський дипломат.

image-1Другий семінар “Верховенство права у Китаї та Європі” надав можливість вивчити досвід правового регулювання відносин у різних сферах життя однієї з провідних країн світу Китаю, і зробити це у порівнянні з правом Європейського Союзу. Викладачами на даному семінарі виступили Фенг Лін, професор з Гонконгу (Director, Centre for Chinese and Comparative Law, City University of Hong Kong) та професор з Кельнського університету (Chinese Legal Culture, Institute of East Asian Studies, University of Cologne). За результатами семінарського тижню учасникам, які відвідували семінари, було видано сертифікати.

Фото6Яскраві враження залишають тижні симпозіумів: освітній, політичний, правовий, технологічний, економічний, фінансовий та симпозіум з питань охорони навколишнього середовища. Одним з найбільш вражаючих був технологічний симпозіум, під час якого розглядалися основні переваги та виклики віку, у якому ми живемо, а саме: віку діджиталізації, а наукова виставка останніх інновацій показала, наскільки найбільш сучасні технології швидко інтегрують у життя кожної людини. На симпозіумі виступали відомі представники компанії Google, науково-дослідних інститутів Австрії, США та ін. країн.

Правовий та політичний симпозіуми дозволили зрозуміти основні виклики, які на сьогодні стоять перед ЄС: Брекзіт, біженці, військові конфлікти, захист навколишнього середовища та ін. Одним із гостей політичного симпозіуму виступив Павло Клімкін, Міністр закордонних справ України. Секційні заняття у межах симпозіумів дозволили знайти рішення на ряд важливих питань, наприклад, як поєднати різке зростання світової торгівлі із захистом навколишнього середовища. У цьому питанні учасникам допомагав у минулому генеральний директор Світової організації торгівлі Паскаль Ламі.

У рамках економічного симпозіуму Веста Малолітнева брала участь у конкурсі есе, який проводився Федеральною палатою економіки Австрії, на тему “Чи буде існувати Європейський Союз у 2030 році, якщо так: як він буде виглядати? Які три основні напрями політики будуть за це відповідальними?” (“Will the EU still exist in 2030 and if so: how will it look? And what are the three most important factors and (policy) measures responsible for that?”).

Більш того, крім основних заходів, а саме: семінарів та симпозіумів, стипендіати мали унікальну можливість, наприклад, вранці сходити на сніданок з головою Суду ЄС, а ввечері прослухати надихаючу промову від одного з найкращих професорів Принстонського університету.

Фото13Стипендіатами з України було активно представлено Україну на міжнародному рівні у різних заходах, які були присвячені найбільш актуальним проблемам нашої країни.