Круглий стіл “Зона вільної торгівлі: що потрібно знати аграріям, щоб вийти на європейський ринок?”

9 червня 2016 р., у межах проекту “Школа молодого агрополітика” відбувся круглий стіл “Зона вільної торгівлі: що потрібно знати аграріям, щоб вийти на європейський ринок?”, ініціаторами якого стали комітет з питань аграрної політики та земельних відносин ГО “Ліги Інтернів” і Центр підтримки експорту  при Міністерстві аграрної політики та продовольства України, проект “Агроторгівля України”.

DSC07537

Серед численних учасників, Інститут економіко-правових досліджень НАН України було представлено завідуючою відділом проблем міжрегіонального співробітництва, д.е.н., професором Інною Заблодською.

DSC07760

Модератором заходу виступив Жемердєєв Антон Олексійович, консультант комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин.

DSC07652

Під час офіційного відкриття свої привітання присутнім виголосили керівник проекту “Агроторгівля України”, який проводиться за підтримки Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини, Ольга Трофімцева, виконавчий директор ГО “Ліга інтернів” Марія Савіна, а також заступник Міністра аграрної політики та продовольства з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька.

Метою заходу було підвищення рівня інформованості малих і середніх виробників агропродовольства та представників переробки щодо процедури експорту продукції на ринки ЄС. З цією метою  було запрошено до участі експертів, зокрема Марію Дідух  – ключового експерта Центру підтримки експорту і керівника авторського колективу Практичного Довідника, яка презентувала консультаційний Центр підтримки експорту при МінАПП та дала відповіді на питання з приводу функціонування Центру та процесу експорту до країн ЄС.

DSC07632

Про тренди та перспективи експорту Української аграрної продукції, а також про актуальний стан експорту повідомив Рижанков Микола, експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Під час панельних дискусій, які були присвячені питанням тарифного та нетарифного регулювання, виступили Галина Перепелиця , експерт Центру експорту “EXPORT-UA” Донецької торгово-промислової палати, на теми квотування поставок та митного контролю; Тарас Висоцький, голова асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” з темою “Тарифне регулювання експортних поставок аграрної продукції на ринок ЄС”, та Михайло Оніпченко, директор EuroExpert s.r.o. (Лейпциг/ Прага).

Заключне слово було надано голові Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимиру Лапі, який розповів про формування сучасної системи контролю за безпечністю харчових продуктів в Україні.

Крім того, під час заходу відбулася презентація Практичного Довідника аграрного експортера до ЄС, який допоможе знайти необхідну інформацію та зорієнтувати майбутніх експортерів в питаннях виходу на нові ринки. Електрону версію Практичного Довідника можна буде скачати на нашому сайті найближчим часом.