В Інституті законодавства Верховної Ради України обговорили питання свободи слова і ЗМІ

Інститутом законодавства Верховної Ради України спільно з Мюнхенським Інститутом східноєвропейського права у межах реалізації українсько-німецького науково-правового проекту «Свобода слова і засобів масової інформації в Україні, Німеччині та Польщі» протягом 11 – 13 травня 2016 р. було проведено міжнародну українсько-німецько-польську науково-практичну конференцію та семінар для фахівців, молодих науковців і студентів.

1

Організаторами заходів були Олександр Копиленко – директор Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України, доктор юридичних наук, професор і Фрідрих-Крістіан Шрьодер – директор з наукової роботи Мюнхенського Інституту східноєвропейського права, професор, доктор, неодноразовий почесний доктор.

Конференція проводилася двома мовами – українською та німецькою, що супроводжував синхронний переклад.

Проведення заходів реалізовано за підтримки Німецької служби академічних обмінів (ДААД) з фондів Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України участь у заходах брав Володимир Устименко – директор, член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України.

2

У його доповіді, що викликала велику зацікавленість учасників, ішлося про можливі наслідки роздержавлення та комерціалізації ЗМІ у контексті забезпечення свободи слова в Україні.

3

У перший день – 11 травня, заходи розпочалися проведенням науково-практичної конференції, що складалася з двох сесій:

  • Сесія 1. Свобода слова і засобів масової інформації та медіа право.
  • Сесія 2. Вплив розвитку медіа простору та інформаційних технологій на правове регулювання цивільно-правових і економічних відносин.

Протягом двох наступних днів, 12-13 травня відбувся науково-практичний  семінар для фахівців, молодих науковців і студентів:

  • Сесія 1. Конституційно-правове забезпечення свободи слова і засобів масової інформації в Україні, Німеччині та Польщі.
  • Сесія 2. Нові медіа, нові проблеми правового регулювання.
  • Сесія 3. Правові засади професійної діяльності журналістів.

Під час підбиття підсумків семінару учасникам було вручено сертифікати Інституту законодавства Верховної Ради України та Мюнхенського Інституту східноєвропейського права.