Проблеми та перспективи реформування господарського законодавства України

24 березня 2016 року у приміщенні Вищого господарського суду України відбувся круглий стіл студентського наукового товариства на тему «Проблеми та перспективи реформування господарського законодавства України».

IMG_2797

Співорганізаторами  заходу виступили Вищий господарський суд України та Київський національний університет імені Тараса Шевченка. У роботі круглого столу взяли участь студентська молодь і науковці КНУ ім. Т. Шевченка, Академії праці, соціальних відносин і туризму, Київського інституту Національного університету «Одеська юридична академія», а також керівництво ВГСУ – Голова суду Богдан Львов і його заступник Геннадій Кравчук.

Модераторами заходу були декан юридичного факультету, д.ю.н., професор КНУ ім. Т. Шевченка Іван Гриценко та д.ю.н., професори кафедри господарського права КНУ ім. Т. Шевченка Вікторія Рєзнікова і Ніно Пацурія.

IMG_2801

З вітальним словом перед студентами виступив Голова ВГСУ Богдан Львов, який наголосив, на тому, що господарське право є і буде, оскільки фундаментом будь-якої держави є економіка, а суть економіки становлять економічні правовідносини. У свою чергу декан юридичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка Іван Гриценко підкреслив, що навчання та практика в умовах реальних процесів – це безцінний досвід для юристів-початківців.

Напрямами обговорення були такі  питання: 

  • господарське законодавство: стан, шляхи та перспективи реформування;
  • декодифікація господарського законодавства України: можливі наслідки та загрози;
  • доцільність збереження кодифікації господарського законодавства;
  • значення кодифікації господарського законодавства для вирішення економічних спорів;
  • перспективи реформування спеціального господарського законодавства;
  • зарубіжний досвід кодифікації економічного (підприємницького, торговельного, комерційного тощо) законодавства.

У роботі круглого столу взяли участь і представники Інституту економіко-правових досліджень НАН України, зокрема: в.о. м.н.с. відділу економіко-правових проблем містознавства Анастасія Волкова та к.ю.н., науковий співробітник Катерина Хрімлі. Аспірантом Інституту економіко-правових досліджень НАН України, Семеном Яценком було подано для обговорення на круглому столі змістовні та актуальні тези доповіді на тему: «Наслідки декодифікації господарського законодавства», в яких зроблено висновок щодо недоцільності декодифікації Кодексу починаючи з фактичних та закінчуючи «психологічними» наслідками скасування.

Для підготовки резолюції круглого столу було створено робочу групу.

Авторам кращих доповідей вручили Грамоти і Подяки ВГСУ та КНУ ім. Т. Шевченка «За високий рівень доповіді та активну участь у роботі круглого столу студентського наукового товариства на тему: «Проблеми та перспективи реформування господарського законодавства України».