Україна у пріоритетах головування Німеччини в ОБСЄ

З 1 січня 2016 року Німеччина головує в Організації Безпеки та Співробітництва в Європі, у зв’язку з чим 27 січня 2016 р. у Києві відбувся міжнародний круглий стіл, організований Фондом Конрада Аденауера та Українським незалежним центром політичних досліджень.

Ґрунтовна дискусія відбулася завдяки участі високих гостей: Габріеле Бауманн (Кервник Представництва Фонду К. Аденауера в Україні), Вольфганга Біндзайля (Постійний заступник Посла ФРН в Україні), Олександра Чалого (Член Панелі мідреців ОБСЄ, Надзвичайний і Повноважний Посол України), Олександра Хуга (Віце-голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ), Рефата Чубарого (Голова Меджлісу кримсько-татарського народу, нар. деп. України) та інших.

image-28-01-16-10-41-8

Інститут економіко-правових досліджень НАН України було представлено членами його Луганської філії: директором, д.е.н., професором Інною Заблодською та с.н.с., к.е.н. Юлією Рогозян.

image-28-01-16-10-41-1

Захід відбувався у дві частини: перша була присвячена доповідям високих гостей щодо пріоритетів головування Німеччини в ОБСЄ, а друга – ключовим напрямкам співпраці від демократизації та внутрішніх реформ до врегулювання конфлікту на Донбасі.

image-28-01-16-10-41-5

“Німеччина дуже зацікавлена у функціонуванні загальної системи безпеки і довіри в Європі”, – заявив радник-посланник, постійний заступник посла Німеччини в Україні Вольфганг Біндзайль в ході круглого столу. За його словами, в даний час ОБСЄ знаходиться в кризовій ситуації і Німеччина планує працювати саме над відновленням довіри до Організації та зміцненням безпеки.

Серед планів ОБСЄ на період голосування Німеччини визначили більш інтенсивну роботу з реалізації мінських угод всіма сторонами конфлікту, посилення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі та забезпечення повного контролю місії над 400 кілометрами українсько-російського кордону в зоні конфлікту, який нині не контролює український уряд.

В ОБСЄ також наголошують: минулого року в організації головувала Швейцарія, а в наступному головуватиме Австрія, і ці держави в межах організації координуються для того, щоб політика ОБСЄ, зокрема і щодо України, була послідовною. Проте, українські експерти і дипломати наголошують на тому, що ОБСЄ варто зосередитися не лише на моніторингу та дипломатичному врегулюванні конфлікту, а й на підготовці можливої миротворчої місії та сприяти процесу виконання не тільки Мінських угод, а й Будапештського меморандуму, організувавши діалог між його підписантами.

image-28-01-16-10-41-2