Парламент Республіки Казахстан ухвалив Підприємницький кодекс

Депутати Сенату Парламенту Республіки Казахстан ухвалили в двох читаннях Підприємницький Кодекс, – повідомляє ІА Новини-Казахстан.

Казахстан Парламент

Кодекс визначає правові, економічні та соціальні умови і гарантії, що забезпечують свободу підприємництва і розроблений з метою вдосконалення і розвитку законодавства у сфері взаємодії суб’єктів підприємництва і держави.

Підприємницький Кодекс складається з восьми розділів, 34 глав і 465 статей.

Як раніше інформував міністр юстиції Берік Імашев, в кодексі консолідовані закони, що регулюють підприємницьку діяльність в цілому. Галузеві види підприємницької діяльності будуть як і раніше регулюватися спеціальними законами. Закріплені єдині принципи, на базі яких будуть взаємодіяти суб’єкти підприємництва і держави.

При цьому деякі з запропонованих принципів є нововведенням. До таких належать принципи: соціальної відповідальності підприємництва; обмеженої участі держави у підприємницькій діяльності; саморегулювання у сфері підприємництва; взаємної відповідальності суб’єктів підприємництва і держави.

За словами міністра, також передбачено окремий розділ, присвячений питанням взаємодії суб’єктів підприємництва і держави.

Крім того, взаємодія суб’єктів підприємництва і держави буде здійснюватися за допомогою реалізації таких інститутів, як: участь суб’єктів підприємництва у нормотворчості, державно-приватне партнерство, соціальна відповідальність, державне регулювання, державна підтримка підприємництва.

Також систематизовані форми і засоби державного регулювання підприємництва, зокрема: економічна конкуренція; дозволу і повідомлення; державне регулювання цін; державний контроль і нагляд за підприємництвом.

Консолідація Закону “Про державний контроль і нагляд в Республіці Казахстан” в проект заснована на принципі превалювання регульованих суспільних відносин. Так, зазначений закон поширює свою дію переважно на суб’єктів підприємництва.

При цьому він додав, що консолідація в рамках проекту положень у сфері організації і здійснення державного контролю та нагляду за перевіряються суб’єктами звужує область застосування державного контролю та нагляду.

Крім того, сенатори також схвалили в двох читаннях супутній закон “Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів з питань підприємництва”. Метою прийняття законопроекту є приведення у відповідність норм окремих законодавчих актів РК, які стосуються питань державного регулювання і підтримки підприємництва, з положеннями розробленого проекту Підприємницького кодексу.

Законом передбачається внесення змін і доповнень до 11 кодексів і 100 законів.

Фото: kapital.kz