Вітаємо провідного юриста Інституту Весту Костянтинівну Малолітневу з успішним захистом дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук!

6 липня 2015 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.170.02 в Інституті економіко-правових досліджень НАН України відбувся захист дисертаційного дослідження Вести Костянтинівни Малолітневої за темою: «ПРАВОВЕ  РЕГУЛЮВАННЯ  ДЕРЖАВНИХ  ЗАКУПІВЕЛЬ» зі спеціальності 12.00.04 – господарське право, господарсько-процесуальне право.

IMG_9643

Дисертанткою було зазначено, що в  умовах світових інтеграційних процесів ринки товарів, робіт, послуг багатьох країн стають більш відкритими для суб’єктів господарювання. При цьому серед способів доступу до ринків товарів, робіт, послуг значного поширення набули процедури державних закупівель. Особливості відносин, що складаються у сфері державних закупівель, полягають у використанні коштів державного та місцевого бюджетів, що обумовлює необхідність вжиття заходів з найбільш раціонального та ефективного їх витрачання. Зокрема, в Україні у 2014 р. державні закупівлі товарів, робіт, послуг у вітчизняних та зарубіжних постачальників було здійснено на суму 113 млрд грн. Сфера державних закупівель поступово зазнає позитивних перетворень завдяки послідовній інтеграції України у Світову організацію торгівлі (далі – СОТ) та Європейський Союз (далі – ЄС), забезпечуючи умови для адаптації вітчизняного законодавства до їх норм і стандартів. У той же час, як свідчить практика правозастосування, сфера державних закупівель не позбавлена певних недоліків, пов’язаних з нераціональним і неефективним використанням державних коштів, зниженням рівня конкуренції та прозорості, корупційними правопорушеннями, несвоєчасним задоволенням державних потреб у товарах, роботах та послугах тощо.

IMG_9644

Нормативна основа відносин у сфері державних закупівель переважно представлена нормами Закону України «Про здійснення державних закупівель» та окремих підзаконних актів. Додатково складовою національного законодавства з питань здійснення державних закупівель виступає Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та ЄС, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифікована 16 вересня 2014 р. Верховною Радою України. Правове регулювання відносин у сфері державних закупівель одночасно здійснюється з урахуванням міжнародних зобов’язань України щодо приєднання до Угоди CОТ про державні закупівлі. Норми цих Угод створюють передумови для доступу українських постачальників на ринки товарів, робіт, послуг країн-учасниць ЄС та СОТ у межах державних закупівель. Втім у сукупності існуючі нормативні положення не вирішують низки важливих питань, які пов’язані на даний час з потребою впровадження нових правових засобів підвищення ефективності здійснення державних закупівель, забезпечення підтримки та захисту вітчизняних товаровиробників у контексті інтеграції у вітчизняну систему державних закупівель зарубіжних постачальників, створення передумов для поступової адаптації вітчизняного законодавства до норм права СОТ та ЄС з державних закупівель, враховуючи особливості системи державних закупівель в Україні.

IMG_9651

Науковий керівник – ДЖАБРАІЛОВ РУСЛАН АЯТШАХОВИЧ,

доктор юридичних наук, доцент, заступник завідувача відділу проблем модернізації господарського права та законодавства Інституту економіко-правових досліджень НАН України

Офіційні опоненти:

КОРОЛЬ ВОЛОДИМИР ІВАНОВИЧ доктор юридичних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу стратегічних міжнародно-правових досліджень Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г. Бурчака НАПрН України;

ПЕТРУНЕНКО ЯРОСЛАВ ВІКТОРОВИЧ кандидат юридичних наук, доцент кафедри господарського права і процесу Національного університету «Одеська юридична академія» МОН України.

IMG_9649

IMG_9653

Дисертацію присвячено обґрунтуванню напрямів удосконалення правового регулювання державних закупівель з урахуванням процесів інтеграції до ЄС і СОТ. У роботі проаналізовано нормативно-правову базу здійснення державних закупівель та розроблено пропозиції щодо усунення окремих недоліків. Розглянуто правові форми державних закупівель з обґрунтуванням переваг впровадження централізованих та об’єднаних закупівель. Виявлено особливості застосування права СОТ до сфери державних закупівель. Досліджено правові засоби захисту економічних інтересів держави у межах Угоди СОТ з державних закупівель. Запропоновано перспективні напрями адаптації законодавства України до права СОТ у сфері державних закупівель. Виявлено особливості правового регулювання державних закупівель у ЄС. Наведено правову оцінку можливостей адаптації законодавства України до законодавства ЄС у сфері державних закупівель. Визначено напрями вдосконалення законодавства України з державних закупівель в контексті міжнародних зобов’язань перед ЄС.