Вимушені переселенці та приймаючі громади: уроки для ефективної суспільної адаптації й інтеграції

image-06-07-15-05-34-1

image-06-07-15-05-34-3image-06-07-15-05-34-2В.о. завідуючого відділу економіко-правових проблем містознавства Інституту економіко-правових досліджень НАН України, к.е.н., доцент Олена Тарасевич та с.н.с. відділу проблем міжрегіонального співробітництва Луганської філії Інституту, к.е.н. Юлія Рогозян взяли участь у засіданні круглого столу з актуальної сьогодні теми «Вимушені переселенці та приймаючі громади: уроки для ефективної суспільної адаптації й інтеграції», що відбулося 6 липня 2015 року в Інституті економіки та прогнозування НАН України.

Робота над темою та обговорення включало в себе три тематичні блоки:

– шляхи та бар’єри соціальної інтеграції та адаптації ВПО (адаптація та інтеграція ВПО на ринку праці у місцевих громадах, прояви соціального відторгнення серед ВПО (ідентифікація слабко захищених груп), типи ціннісних (ідеологічних) розколів у взаємовідносинах приймаючих громад та ВПО та прояви соціальних конфліктів, роль і функції ВПО у процесах соціальної адаптації та інтеграції у місцевих громадах.

Цей блок питань було представлено доповідями  Наталії Гунько, яка розкрила сутність соціально-психологічних та медико-демографічних проблем переселення жителів із радіоактивно забруднених територій України, Уляни Садової про проблеми соціально-економічної захищеності внутрішньо переміщених осіб у регіоні: оцінка та аналіз (за результатами дослідження ВПО у Львівській області), Євгена Білоуса, який охарактеризував соціальні настрої приймаючих громад та прояви соціальних конфліктів у взаємовідносинах ВПО з приймаючими громадами тощо.

– сутність соціальної підтримки ВПО. Роль і функції органів місцевого самоврядування, приватного та громадського секторів та сільських громад

Доповідачі: Ірина Новак  «Забезпечення прав і соціальних гарантій осіб, постраждалих від конфлікту на сході України в контексті Керівних принципів з питання переміщення осіб всередині країни» та Тетяна Бєльська «Роль органів місцевого самоврядування у процесах соціальної адаптації та інтеграції ВПО»

– шляхи зміцнення соціальної згуртованості ВПО та місцевих громад

  1. Способи формування соціального капіталу ВПО у приймаючих громадах.
  2. Стратегії зміцнення соціальної згуртованості ВПО у місцевих громадах і їх регіональні особливості.

Доповідач: Іван Тітар «Кейс стаді: пункт прийому ВПО «Станція Харків».

image-06-07-15-05-34

Також обговоренню підлягали наступні важливі питання: попередні результати науково-дослідної роботи та представлення плану викладу матеріалу (ключових проблем) розділу (підрозділу),  баз даних інформації, які будуть використані для підготовки та проведення емпіричної частини дослідження та необхідності проведення фокус групових дискусій (ФГД) або індивідуальних інтерв’ю з представниками цільових груп.