Участь представників Інституту в щорічних заходах Європейської організації публічного права

З 15 по 17 вересня 2023 р. відбулись щорічні науково-організаційні та наукові заходи Європейської організації публічного права (ЄОПП) (штаб-квартира в м. Афіни, Греція) – засідання Ради директорів та Європейської групи публічного права, що є Науковою радою ЄОПП. 

У заходах взяли участь директор Інституту, член-кореспондент НАН України, член-кореспондент НАПрН України, член ради директорів ЄОПП, доктор юридичних наук, професор Володимир Устименко (особисто) та керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, провідний науковий співробітник Інституту, член Європейської групи публічного права, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Алевтина Санченко (онлайн).

Під час засідання Ради директорів обговорювались результати роботи ЄОПП за попередній рік та плани її подальшої діяльності. Питання зміцнення співробітництва ЄОПП з Україною нині та в повоєнний час було одним із пріоритетних. Зокрема наголошено, що 2022 рік був відзначений подією приєднання України до Угоди про заснування ЄОПП та Статуту Організації. З цього приводу Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук звернувся до Ради директорів з промовоюяку учасники засідання вітали зі щирою повагою. Також на засіданні йшлося про розширення представництва ЄОПП при міжнародних організаціях, ООН включно, та в країнах – членах Організації. Так, планується відкриття офіційного офісу ЄОПП й в Україні, в м. Одеса. 

Дводенна міжнародна наукова конференція Європейської групи публічного права «Цифрова трансформація: технологія, основоположні права, публічне управління» (https://egpl.eplo.int/) була присвячена розгляду широкого кола актуальних проблем сучасного світу. У ході сесії «Технології та основоположні права – цифровий конституціоналізм» учасники обмінялись думками про виклики цифрового конституціоналізму; «нові» та «старі» права в цифровому світі; внутрішній ринок як «платформу» для цифрового законодавства: компетенція та основоположні права; свободу вираження поглядів, мову ненависті, фейкові новини в порівняльній перспективі; ін. Під час сесії «Технології та основоположні права – Штучний інтелект» представлені наукові розробки щодо регулювання штучного інтелекту та acquis ЄС – на шляху до нової моделі регулювання; суспільних цінностей та людського нагляду в алгоритмічному адмініструванні; адміністративного управління штучним інтелектом в Європейському Союзі; Європейської пропозиції щодо Регламенту стосовно штучного інтелекту; ін. Сесію «Технології та державне управління – цифрова держава» було зосереджено на обговоренні питань про обґрунтування автоматизованих рішень, цифрове правосуддя, роботів-суддів та нові виклики і перспективи для правосуддя, ін.

У конференції взяли участь близько 100 провідних міжнародних науковців, посадових осіб високого рангу включно з суддею Європейського суду з прав людини і членів Верховних і Конституційних судів, та молоді дослідники з усіх країн Європи, а також із країн Південної Америки, Азії та Африки.

Зазначимо, що Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» з 2016 року веде співпрацю є ЄОПП на підставі Меморандуму про взаєморозуміння. Одним із її результатів є спеціальний випуск журналу ЄОПП «Центрально- та Східноєвропейські правові дослідження» / «Central and Eastern European Legal Studies» № 2/2022 на тему «Війна і мир в Європі. Правові та економічні проблеми Російської агресії проти України та наслідки війни» / «War and Peace in EuropeLegal and Economic Issues of RussiasAggression against Ukraine and the impacts of the War». Цей випуск промотувався та був поширений під час цьогорічних заходів серед їх учасників.

Його матеріали підготовлено за участю дев’яти співробітників Інституту та випущено під редакцією доктора юридичних наук, професора Кармен Плаза (член Європейської групи публічного права, Мадридський Університет Комплуенсе, Іспанія), доктора юридичних наук, професора Володимира Устименка (член Редакційної ради журналу) та кандидата юридичних наук, старшого наукового співробітника Алевтини Санченко (член Європейської групи публічного права, уповноважений координатор у справах співпраці Інституту та ЄОПП).