Соціально-економічні права людини як фокус співпраці Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України та Проекту Ради Європи “Посилення соціального захисту в Україні”

1 червня 2023 року відбулась перша робоча онлайн зустріч між представниками Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» та Проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні». У заході взяли участь директор Інституту, голова Донецького наукового центру НАН України та МОН України, член-кореспондент НАН України, член-кореспондент НАПрН України, д.ю.н., проф. В. Устименко; заступник директора Інституту з наукової роботи, д.ю.н., проф. Р. Джабраілов; керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, провідний науковий співробітник Інституту, к.ю.н., с.н.с. А. Санченко; керівниця Проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні» С. Мнацаканян та його спеціалістка І. Остапа.

Предметом обговорень був розвиток співробітництва з урахуванням повноважень, завдань, інтересів і потенціалу сторін зустрічі. Так, йшлося про спільні зусилля у просуванні, забезпеченні та упроченні соціально-економічних прав людини в Україні на основі перевірених часом і потребами розвитку європейського суспільства норм та стандартів Ради Європи (зокрема окреслених Європейською соціальною хартією), а також відповідних міжнародних норм і стандартів у контексті реалізації зобов’язань України перед Радою Європи, досягнення мети членства України в Європейському Союзі й сталого розвитку за складних умов воєнного стану та під час повоєнного відновлення.

Представниками Інституту наголошено на його діяльності в межах вивчення та розроблення тем науково-дослідних робіт «Утвердження ідеології соціальної справедливості в суспільстві на засадах правового регулювання економіки», «Гарантії дотримання соціально-економічних та екологічних прав людини в умовах війни та повоєнної трансформації», що спрямована на вдосконалення державної політики, законодавства та правозастосовної практики у його взаємодії з органами державної законодавчої, виконавчої та судової влади й органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання, організаціями громадянського суспільства України і міжнародними організаціями та експертами, а також на поглиблення і поширення знань щодо забезпечення, дотримання та захисту прав людини в сфері господарської діяльності та ін.

Проєкт «Посилення соціального захисту в Україні» (https://www.coe.int/uk/web/kyiv/enhanced-social-protection-in-ukraine) нині реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та реконструкція» на 2023-2026 роки (https://rm.coe.int/action-plan-ukraine-2023-2026-ukr/1680aa8282 ) й є наступним етапом роботи в цій сфері, що базується на результатах Проєкту попередніх періодів «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні», «Подальша підтримка розвитку соціальних прав в Україні», які відзначилися значними досягненнями. Серед вагомих із них – сприяння підготовці й експертна підтримка розроблення проєкту Соціального кодексу України та інших законодавчих актів; а також розроблення та апробація спеціального навчального курсу для закладів вищої освіти «Європейська соціальна хартія та її роль в системі захисту соціальних прав в Україні»; проведення багаточисельних заходів із підвищення обізнаності про соціальні права як одні з основних європейських цінностей, про діяльність Європейського комітету з соціальних питань, тощо.

За результатами зустрічі досягнуто домовленості про взаємно важливе співробітництво в різних напрямах, зокрема у сфері експертної підтримки реалізації соціально-економічних прав у межах діяльності співробітників Інституту в складі науково-консультативних рад при Верховному Суді та Конституційному Суді України, Експертної ради при Представникові Уповноваженого Верховної Ради України з соціальних та економічних прав, ін. Водночас узгоджено рішення про співпрацю у  справі реалізації освітнього компоненту діяльності Інституту, а саме – поглиблення та поширення знань щодо гарантій, забезпечення та захисту соціально-економічних прав людини в сфері ведення господарської діяльності. Планується експертна взаємодія у процесі розроблення і викладання нової навчальної дисципліни в аспірантурі Інституту, яка матиме на меті надання глибокого комплексного розуміння взаємозв’язків між різними складовими суспільних відносин і між різними їх суб’єктами, що стосуються запобігання порушенням соціально-економічних прав людини, забезпечення їх реалізації, дотримання та захисту. 

Контекст обумовлених війною поточних труднощів і викликів у житті суспільства в цілому та кожної окремої людини в Україні, а також зусилля з утвердження людиноцентричної моделі економіки нашої держави значно актуалізують потребу в обачливому та відповідальному ставленні до забезпечення і дотримання соціально-економічних прав.

Захід організовано за ініціативою керівниці Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, провідного наукового співробітника Інституту, к.ю.н., с.н.с. А. Санченко.