Участь співробітників Інституту у ХV Міжнародній науково-практичній конференції «Закарпатські правові читання»

27 квітня 2023 р. у м. Ужгород відбулася ХV Міжнародна науково-практична конференція «Закарпатські правові читання», присвячена 30 річниці заснування юридичного факультету Ужгородського національного університету, темою якої стало «Право як інструмент стійкості та розвитку в умовах сучасних цивілізаційних викликів».

Її організаторами стали ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Університет Коменського в Братиславі (Словацька Республіка), Люблінський католицький університет Івана Павла ІІ (м. Люблін, Республіка Польща), Університет Масарика (м. Брно, Чеська Республіка), Трнавський університет у Трнаві (м. Трнава, Словацька Республіка), Кельнський університет (м. Кельн, Федеративна Республіка Німеччина), Карловий університет в Празі (м. Прага, Чеська Республіка), Ґрацький університет імені Карла і Франца (м. Ґрац, Республіка Австрія), Західний університет ім. Васіле Голдіш (м. Арад, Румунія) та інші.

Крім відкриття та пленарної секції, захід передбачав роботу в таких тематичних секціях, як «Сучасні виклики міжнародному порядку», «Верховенство права в умовах воєнного стану: історико-правові та теоретико-правові аспекти», «Конституційно – правове будівництво в умовах війни: пошуки оптимальних моделей», «Правові інструменти посилення інституційної спроможності суб’єктів публічного адміністрування», «Приватне право в умовах війни», «Євроінтеграція та сталий розвиток як інструменти економічного розвитку», «Кримінальне право в умовах російської агресії проти України».

Від ІЕПД НАН України участь у заході взяли директор Інституту Володимир Устименко, старший науковий співробітник Анастасія Токунова та науковий співробітник Вікторія Новікова.

Володимир Устименко став одним із почесних гостей, які відкривали Конференцію. Під час свого виступу він розповів про останні зрушення у правовому полі як в Україні, так і за кордоном (зокрема, в ЄС), які посилюють актуальність обраної для розгляду на конференції теми, а також привітав юридичний факультет Ужгородського національного університету від Президії НАН України, Донецького наукового центру НАН України та МОН України, та колективу Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» із 30-ю річницею заснування. Було зазначено, що за роки свого існування колектив факультету довів свою визначальну роль у юридичній освіті та підготовці фахових юристів для сучасної України.

З юридичним факультетом ІЕПД НАН України пов’язує давня творча співпраця. Важливими кроками стали співробітництво щодо інституціоналізації транскордонного співробітництва, впровадження в практику Закарпатської області позитивної діяльності об’єднання ТИСА, чому сприяла спільна розробка змін до законодавства України, допомога в методологічній та практичній площині впровадження ідей транскордонного співробітництва. Нарешті, не можна в наш час не дивитись в майбутнє, не працювати над науковим забезпеченням повоєнного відновлення України. В цьому напрямі у юридичного факультету УжНУ та ІЕПД НАН України  є спільні цілі, ідеї, практичні напрацювання, які створюють підґрунтя для європейського, високоінтелектуального розвитку України.

Було відзначено, що воєнні виклики поставили нові завдання перед вченими-правниками, всією юридичною спільнотою. І в цьому контексті колектив юридичного факультету займає передові позиції на науковому фронті. Вельми актуальною і позитивною є діяльність колективу факультету щодо допомоги українцям, які вимушені переховуватись від війни в країнах Європейського союзу. Також із нагоди ювілею було вручено офіційне привітання від Інституту.