Міжнародний урбаністичний форум «Економіка відновлення міст» / International urban forum «Economics of urban regeneration»

22-23 березня 2023 року на локації Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана проходив Міжнародний урбаністичний форум «Економіка відновлення міст».

До участі у Форумі були запрошені вітчизняні та міжнародні експерти з урбаністики, державної, регіональної та міської політики, представники профільних комітетів Верховної Ради України, Офісу Президента України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, інших державних установ і громадських організацій, провідні вчені Національної академії наук України і закладів вищої освіти.

Метою Форуму стало обговорення сучасного стану і перспектив розвитку міст України з урахуванням наявних викликів і загроз, розроблення стратегічних напрямів відновлення і розвитку міст у післявоєнний період.

Тематичними напрямами Міжнародного урбаністичного форуму «Економіка відновлення міст» стали: повоєнний розвиток міст України: сучасний стан, виклики і  цивілізаційні тренди; міста України як центри відповідності України критеріям повноправного членства та готовності до вступу до ЄС; світовий досвід відновлення міст, постраждалих у результаті бойових дій; інноваційні технології та інструменти відновлення постраждалих міст України; державна і міська політика та стратегії відновлення міст; відновлення міст на засадах смарт-економіки (діджитал трансформація, смарт-інфраструктура, онлайн публічні сервіси, кібербезпека); повернення українських біженців і внутрішньо переміщених осіб у місця їхнього попереднього постійного проживання як ключовий чинник відновлення регіонів та міст; реалізація здобутків реформи місцевого самоврядування у розвитку міст; молодіжні урбаністичні рухи: їх значення та роль у відбудові України; безпечне міське довкілля: засади та принципи формування; відбудова енергетичної інфраструктури на засадах кліматичної нейтральності; фінансове забезпечення відновлення міст та інвестиційна привабливість проектів у містах у післявоєнний період; інтеграція економічної науки, освіти та публічного управління містом; професіоналізація стратегічного управління відновленням міст України.

Співорганізаторами Міжнародного урбаністичного Форуму “Економіка відновлення міст” були: Міністерство освіти і науки України, Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана (Україна), Асоціація міст України, Українська асоціація районних та обласних рад, Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України, Інститут економіко-правових досліджень ім. В. К. Мамутова НАН України, Наукова група Аграрної економіки та політики Швейцарського федерального технологічного університету (м. Цюрих, Швейцарія), Центр демографічних, урбаністичних та екологічних досліджень Університету м.Мехіко (Мексика).

Завантажити програму форуму 

У роботі Форуму взяли участь директорка Луганської філії ДУ «Інститут економіко-правових досліджень ім. В.К. Мамутова НАН України», д.е.н., професор, Заслужений економіст України І.В. Заблодська і к.е.н, доцент, старший науковий співробітник відділу проблем міжрегіонального робітництва ДУ «Інститут економіко-правових досліджень ім. В.К. Мамутова НАН України» С.І. Гречана. Інна Володимирівна виступила з доповіддю «Планування  повоєнного відновлення та реінтеграції деокупованих окремих районів Донецької і Луганської  областей  у простір України». Переглянути відеозапис виступу можна за посиланням (завантажити).