Участь співробітників Інституту в онлайн-конференції словацько-українського науково-прикладного проекту з питань співробітництва крізь кордони

30 березня 2021 року відбулась міжнародна онлайн-конференція з нагоди початку реалізації словацько-українського науково-прикладного проекту «Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною (SIBSU)».

Тематика проекту безпосередньо пов’язана з розвитком транскордонного співробітництва між країнами, що обумовлено його цілями та участю в ньому установ-партнерів нашого Інституту в рамках проекту Міжнародного Вишеградського фонду «Розвиток транскордонного співробітництва для європеїзації українських кордонів» 2020-2022 рр.

image-01-04-21-03-29

Учасники конференції, серед яких був й Надзвичайний і Повноважний Посол України в Словаччині  Ю.Ю. Мушка, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні М. Шафін, Надзвичайний і Повноважний посол Норвегії в Словацькій Республіці Т.Т. Нервік, обговорили ряд взаємно важливих питань. Зокрема, йшлося про перспективи поглиблення інтегрованого управління кордонами та обміну передовим досвідом між відповідними органами і службами Словаччини та України, а також необхідність та шляхи підвищення обізнаності громадськості прикордонних регіонів та муніципалітетів про роботу прикордонних служб. Доповідачі та виступаючі акцентували увагу на реалізації заходів із аналізу впливу кордону на соціально-економічний розвиток прикордонних регіонів і передачі знань з цих питань, із посилення транскордонного співробітництва між органами місцевої та регіональної влади та посадовцями, що уповноважені ухвалювати рішення в інтересах населення по обидва боки кордону. Такі заходи, що, крім іншого, включатимуть і підготовку фахівців із питань транскордонного співробітництва, сприятимуть не лише посиленню безпеки словацько-українського кордону, але і його інклюзивності та кооперативності, відкритості взаємовідносин і ділових зв’язків між суб’єктами та учасниками транскордонного співробітництва, суб’єктів господарювання обох країн.

У конференції взяли участь представники Дослідницького центру Словацької асоціації зовнішньої політики та Університету м. Пряшів (Словаччина), Ужгородського національного університету, Державної прикордонної служби України, Президії поліцейських сил Словацької Республіки, українських громадських організацій Центр стратегічного партнерства та «Європа без бар’єрів» тощо. ДУ «ІЕПД імені В.К. Мамутова НАН України» на цьому заході представляли національні консультанти Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні»: Санченко Алевтина Євгенівна, пров. наук. співр., керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері  економіки, канд. юрид. наук,  ст. наук. співр.,та Сошников Антон Олександрович, наук. співр., експерт Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері  економіки,канд. юрид. наук.