Співробітниками Інституту взято участь у Національній практичній конференції «Малий та середній бізнес – як ефективна складова сталого розвитку економіки України»

3 грудня 2020 року відбулася Національна практична конференція «Малий та середній бізнес – як ефективна складова сталого розвитку економіки України», яку було організовано Донецькою торгово-промисловою палатою в рамках реалізації заходів Регіональної програми розвитку малого та середнього підприємництва в Донецькій області на 2019-2020 роки, та за підтримки Донецької облдержадміністрації та Регіонального фонду підтримки підприємництва в Донецькій області.

У роботі конференції взяли участь директор Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», д.ю.н., професор, член-кореспондент НАН України, Заслужений юрист України Устименко Володимир Анатолійович, старший науковий співробітник відділу економіко-правових проблем містознавства Інституту, к.е.н. Градобоєва Єлизавета Сергіївна, старший науковий співробітник відділу господарсько-правових досліджень проблем економічної безпеки, к.ю.н. Токунова Анастасія Володимирівна.

Зважаючи на карантинні обмеження, захід було проведено на базі online-платформи ZOOM.

Як основну мету проведення Конференції організаторами було визначено обґрунтування пріоритетних напрямів підтримки та розвитку малого і середнього бізнесу (МСБ) для активізації його участі у процесі оновлення економіки Донецької області.

У конференції взяли участь представники та представниці Донецької обласної державної адміністрації, Асоціації платників податків України, Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України, Головного управління Державної податкової служби у Донецькій області, Донецького обласного центру зайнятості, Донецького обласного управління АТ «Ощадбанк», Українського центру сприяння інвестиціям та торгівлі (ITFC), проєкту Європейського Союзу FORBIZ, проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» (ERA), декількох проєктів Програми Розвитку ООН в Україні (UNDP), Європейського Банку реконструкції та розвитку (ЕВRD), організацій громадянського суспільства, підприємницьких кіл Донеччини, тощо.

В рамках трьох тематичних дискусій учасниками Конференції було обговорено низку актуальних питань, із акцентом на аналіз наявних проблем та перспективи розвитку МСБ; визначення пріоритетних напрямків, механізмів, інструментів державної і міжнародної підтримки та розвитку даного сектору. Також було презентовано ефективні практики стосовно розвитку МСБ регіону та викладено історії успіху окремих підприємців області (міст Маріуполь, Краматорськ, Костянтинівка, Вугледар, Селідове, Торецьк, Мирноград).

Відкриття конференції розпочалося з промов Голови Донецької обласної державної адміністрації, Керівника військово-цивільної адміністрації Павла Олександровича Кириленка та Президента Донецької торгово-промислової палати, Голови Регіональної ради підприємців в Донецькій області Максима Юрійовича Ануфрієва, якими було підкреслено важливість проведення подібних заходів, що стають майданчиком для обміну досвідом, плідної співпраці та результативного діалогу між представниками владних структур, підприємцями малого і середнього бізнесу, бізнес-асоціацій та громадських організацій, а також ефективним інструментом зміцнення існуючих і встановлення нових взаємовигідних зв’язків та ділових контактів.

Володимиром Анатолійовичем Устименком, який був спікером першої тематичної дискусії «Держава та бізнес: діалог під час глобальних змін», було підкреслено особливості та визначено нагальні економіко-правові проблеми, що перешкоджають розвитку МСБ в Донецькій області; наголошено на необхідності підвищеної уваги, захисту та підтримки цього сегменту підприємницької діяльності з боку владних структур всіх рівнів; приділено увагу ролі МСБ у забезпеченні Сталого Розвитку, та презентовано низку пропозицій, які сприятимуть позитивним трансформаціям у відповідному секторі.