Інститут розпочинає роботу в складі міжнародного наукового консорціуму з метою розвитку транскордонного співробітництва

ДУ «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» розпочинає реалізацію міжнародного проєкту  «Розвиток транскордонного співробітництва для європеїзації українських кордонів» у складі консорціуму за участю Ужгородського національного університету та чотирьох зарубіжних установ із країн-учасниць Вишеградської четвірки (Польщі, Словаччини, Чехії та Угорщини).

Проєкт тривалістю у півтора роки (до  квітня 2022 року), спрямований на надання сприяння європеїзації кордонів між Україною та країнами-учасницями Вишеградської четвірки шляхом адаптації українського законодавства та практичної діяльності до європейських стандартів, цінностей і методів діяльності у сфері транскордонного співробітництва. Зокрема, ним передбачено спільну науково-аналітичну роботу і розроблення рекомендацій органам державної влади щодо вдосконалення чинних правових умов для ефективізації транскордонного співробітництва, а також допомогу в розвитку фахового потенціалу місцевих органів влади і органів самоврядування.

Окреслена діяльність буде продовжувати і доповнювати різноманітну роботу в цьому напрямі, яку Інститут веде вже тривалий час, у тому числі в співпраці з Міністерством розвитку громад та територій України, Радою Європи, Центральноєвропейською службою сприяння транскордонним ініціативам, Європейським об’єднанням територіального співробітництва ТИСА, Асоціацією європейських прикордонних регіонів та ін.

Так, одним із її чергових результатів є нещодавно опублікований Посібник «Транскордонне співробітництво: правові основи та успішні практики» (доступний за посиланням: http://www.slg-coe.org.ua/wp-content/uploads/2020/09/Posibnuk_TKS.pdf). У ньому представлено науково-практичний огляд поточних правових засад транскордонного співробітництва в контексті українського законодавств та європейського права, інструментарій Ради Європи з відповідних питань і практичні приклади успішного застосування транскордонного співробітництва в зарубіжних країнах та Україні. Видання розраховано на представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших зацікавлених читачів.

Снимок экрана 2020-10-07 в 19.54.44

Дана робота виконана в рамках Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» під загальним науковим керівництвом Устименка Володимира Анатолійовича, директора Інституту, члена Президії НАН України, члена-кореспондента НАН України, члена-кореспондента НАПрН України, доктора юридичних наук, Заслуженого юриста України. Серед співавторів Посібника – співробітники Інституту Санченко Алевтина Євгенівна, канд. юр. наук, с.н.с., провідний науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, та Сошников Антон Олександрович, канд. юр. наук, в.о. наукового співробітника відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, дослідник Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки.