Вебінар «Оподаткування агропродовольчого сектору в ЄС – уроки для України»

120840899_2728975617352934_4072742442003237110_n06 жовтня 2020 року пройшов Вебінар «Оподаткування агропродовольчого сектору в ЄС – уроки для України», у якому взяв участь співробітник Інституту, к.ю.н. Сошников Антон Олександрович.

Організаторами вебінару виступили: Комітет підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті України за підтримки проекту Агроторгівля України (Agritrade Ukraine).

Для агропродовольчого сектору економіки найбільш чутливим засобом державного регулювання є оподаткування. Зміни, які відбулися протягом останніх років, та ціла низка законодавчих ініціатив, що зареєстровані у Верховній Раді Україні, носять безсистемний характер, неоднозначно сприймаються серед представників аграрного бізнесу, об’єднань виробників, фермерів та малим сільським підприємництвом.

Мета вебінару: започаткувати дискусію щодо необхідності вдосконалення системи оподаткування для агропродовольчого сектору із урахуванням кращих світових та європейських практик.

Під час вебінару було розглянуто наступні питання:

– Доцільність та ефективність оподаткування земель як інструменту виведення виробників сільськогосподарської продукції з тіньової економіки?

– Як універсальний податок на землю впливатиме на домогосподарства, малих, середніх та великих фермерів по-різному?

– На кого впливають обрані зміни ставки ПДВ, а на кого ні, і який загальний вплив на добробут?

– Як застосовується податок на прибуток/корпорації до учасників агропродовольчого сектору в Німеччині/ЄС, як забезпечується справедливість?

– Який економічний вплив різного балансу землі, ПДВ та оподаткування прибутку на сектор та добробут в цілому?

– Чому важливо розглядати оподаткування сектору в цілому, а не лише окремі елементи системи окремо?

Ключові спікери:

  • Дітер Кіршке, професор Університету ім. Гумбольдта (м. Берлін);
  • Олег Нівьєвський, професор Київської школи економіки, д.е.н;
  • Леонід Тулуш, завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н.;
  • Олександр Поліводський, партнер, правничої фірми «Софія», к.ю.н.

Модераторами дискусії виступили: Олег Юхновський, голова комітету підприємців агропромислового комплексу ТПП України;  Річард Муді, міжнародний довгостроковий експерт-радник з питань агроторговельної політики проекту Агроторгівля України.