Обговорення майбутнього Донбасу

22 серпня 2020 року в приміщенні Українського інституту майбутнього відбулась презентація доповіді «Гібридний мир: майбутні сценарії війни на Донбасі», участь в обговоренні якої взяв директор Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К.Мамутова Національної академії наук України», член-кореспондент НАН України, член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України  В.Устименко. У засіданні також взяли участь інші представники НАН України, зокрема, Інституту світової історії.

 

Учасники обговорення: народний депутат C.Тарута,  заступник міністра внутрішніх справ України А.Геращенко, експерт з питань антикорупційної  політики, державного управління І.Попов, ексміністр закордонних справ України П.Клімкін, виконавчий директор Українського інституту майбутнього В.Андрусів висловили своє бачення перспектив розвитку подій на Донбасі – від «гарячої» фази військових дій до встановлення повного контролю української влади над непідконтрольною територією.

Снимок экрана 2020-09-23 в 15.24.52

Однак, найвірогіднішим сценарієм, за думкою експертів – авторів доповіді, є «Гібридний мир», що означає можливість певного прогресу у питаннях безпеки, економічної та гуманітарної співпраці з непідконтрольними територіями. Політична реінтеграція, на їх думку, буде заморожена та відкладена через відсутність компромісу всіх сторін. Подібний хід подій можна розглядати як проміжний стан для переходу до бажаного для України сценарію – реінтеграції на прийнятних для України умовах.