Угода про асоціацію з ЄС: вплив на ІТ та електронну комерцію України

26 лютого співробітник Інституту Веста Малолітнева взяла участь у інформаційному семінарі-дискусії на тему «Угода про асоціацію з ЄС: вплив на ІТ та електронну комерцію України», який проходив у м. Київ у Представництві ЄС в Україні.

1Семінар проходив в рамках проекту для малого та середнього бізнесу «Інформування щодо Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною: Що це означає для мене?», який фінансується ЄС.

16 вересня 2014 р. Верховна Рада України синхронно з Європейським Парламентом ратифікувала Угоду про асоціацію з ЄС, яка повністю набуде чинності після ратифікації парламентами всіх країн-членів ЄС. Важливим є визначення  потенційного впливу та значення Угоди для суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність у сфері телекомунікацій та ІТ-технологій, адже  надходження від експорту послуг у зазначених сферах в Україні складають більше 1,5 млрд дол., що становить близько 10% у структурі експорту послуг Україною. Вже сьогодні кожний підприємець бажає мати чітке бачення розвитку свого бізнесу в нових умовах, тому учасники семінару обговорили перспективи розвитку та алгоритм дій для українських підприємців з огляду на ратифікацію Угоди про асоціацію.

З основними положеннями Угоди про асоціацію з ЄС учасників семінару ознайомив перший секретар торгово-економічного відділу Представництва ЄС Джоселін Гютон. У своїй доповіді він наголосив на основних викликах та можливостях, які Угода готує та відкриває для українського бізнесу.

4

Перший заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування України Тарас Олійник розповів учасникам семінару про досвід впровадження електронного урядування у країнах ЄС, зазначив пріоритетні цілі у цій сфері для України, серед яких можна відмітити необхідність впровадження електронних державних закупівель та здійснення понад 20% закупівель у електронній формі. Крім того, було наголошено на основних проблемах та перешкодах для нашої країни на шляху до запровадження електронного урядування.

2

Менеджер групи підтримки малого бізнесу Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Катерина Рігг наголосила на можливостях підтримки та отримання фінансової допомоги для українських малих та середніх підприємств від ЄБРР, зазначила основні вимоги та правила для її одержання.

3Віктор Гречин, експерт проекту ЄС «Інформування щодо Угоди про асоціацію: Що це значить для мене?» та Юрій Пероганич, генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України  розповіли про потенційні труднощі та можливості для розвитку електронної комерції України та ІТ у контексті реалізації Угоди про асоціацію з ЄС.

Після виступу експертів всі бажаючі учасники семінару мали змогу поставити їм питання та взяти участь в їх обговоренні.

Всім учасникам було роздано корисні інформаційні матеріали, в яких коротко та наочно описаний вплив Угоди про асоціацію на бізнес. Дані матеріали можна знайти на сайті, створеного за ініціативи Представництва ЄС в Україні з метою інформаційної допомоги малому та середньому бізнесу для підготовки до бізнес-середовища, що буде впроваджено завдяки імплементації Угоди про асоціацію. Крім того, на сайті можна ознайомитися з презентацією одного з експертів на тему «Угода про асоціацію з ЄС: вплив на ІТ та електронну комерцію України».

 Інформацію підготувала:

провідний юрист відділу проблем

модернізації господарського

права та законодавства

В.К. Малолітнева