Інститут економіко-правових досліджень НАН України разом з Конституційним Судом України провів круглий стіл «Конституційна юстиція та ринкова економіка: сучасні та перспективні науково-практичні реалії»

6 вересня 2019 р. у приміщенні Конституційного Суду України за підтримки Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) відбувся круглий стіл «Конституційна юстиція та ринкова економіка: сучасні та перспективні науково-практичні реалії». Організаторами даного круглого столу виступили Конституційний Суд України, Асоціація суддів Конституційного Суду України та Інститут економіко-правових досліджень НАН України.

CB6A0636

(фото – Конституційний Суд України) 

(http://www.ccu.gov.ua/novyna/konstytuciyna-yustyciya-ta-rynkova-ekonomika-suchasni-ta-perspektyvni-naukovo-praktychni – посилання на новину Конституційного Суду України)

Із вступним словом до присутніх звернулися Голова Конституційного Суду України Наталя Шаптала, директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, член-кореспондент НАН України Володимир Устименко та суддя Конституційного Суду України у відставці, голова Громадської організації «Асоціація суддів Конституційного Суду України» Іван Домбровський.

CB6A0228

Захист соціальних та економічних прав і свобод людини є однією з важливих функцій правової, соціальної й демократичної держави, яка прагне забезпечити гідний рівень життя своїх громадян. Під час заходу учасники обговорили низку цікавих питань та актуальних тем щодо забезпечення економічних і соціальних прав людини та учасників відносин у сфері господарювання в системі конституційної юстиції.Значна увага була приділена актуалізації даної проблематики у зв’язку із запровадженням важливого додаткового механізму захисту прав людини – інституту конституційної скарги, який у майбутньому за умови доведення своєї ефективності може дозволити зменшити кількість звернень українських громадян до Європейського суду з прав людини.

Директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, член-кореспондент НАН України Володимир Устименко виступив із доповіддю «Баланс соціальної справедливості та економічної спроможності держави як основа для консенсусу між правами осіб і державними зобов’язаннями».

CB6A0366

Суддя Конституційного Суду України, д.ю.н., доцент Віктор Городовенко наголосив на особливостях судової практики Європейського суду з прав людини та Конституційного Суду України щодо захисту економічних прав.

CB6A0288

Жваве обговорення викликала доповідь «Прогнозування економічних наслідків актів Конституційного Суду України для суб’єктів господарювання» завідувача кафедри господарського права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, д.ю.н. Вікторії Рєзнікової.

CB6A0376

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав Олена Степаненко розповіла про роль Уповноваженого у захисті соціально-економічних прав.

CB6A0527

Серед учасників круглого столу була керівник Юридичного департаменту Конституційного Суду Латвійської Республіки Алла Спале, яка поділилась цікавим досвідом Латвійської Республіки із захисту економічних прав та інтересів у Конституційному Суді.

CB6A0606

Суддя Конституційного Суду України у відставці, к.ю.н., доцент Володимир Кампо  виступив із доповіддю «Виконання рішень Конституційного Суду України за конституційними скаргами».

CB6A0541

Підсумовуючи захід, присутніми було домовлено про подальшу тісну співпрацю Конституційного Суду України та Інституту економіко-правових досліджень НАН України задля вирішення окреслених у результаті круглого столу проблемних питань.