Податкова реформа в конфепціях РПР та ГП “Нова країна”. Дискусія авторських колективів з представниками малого та середнього бізнесу

Усвідомлюючи життєву необхідність суспільного консенсусу щодо податкової реформи як обов’язкову умову початку економічного зростання та детінізації економіки, подолання внутрішньої кризи та зовнішньої агресії, представники різних сторін діалогу сьогодні визнають: бізнес перебуває у стані глибокого розчарування діями влади. Податкова реформа може стати визначальною для повернення довіри до держави.

Вчений секретар Інституту к.ю.н., с.н.с. Ірина Кременовська, старший науковий співробітник к.е.н. Юлія Рогозян і провідний економіст Марина Гуртова взяли участь у круглому столі «Податкова реформа у концепціях РПР і ГП «Нова Країна». Дискусія авторських колективів з представниками малого та середнього бізнесу», який відбувся 19 червня 2015 р. у приміщенні Малого конференц-залу НАН України.

VLUU L210  / Samsung L210

Організаторами заходу стали Громадянська платформа «Нова країна», Коаліція «Реанімаційний пакет реформ» та Форум фахових організацій малого і середнього бізнесу (МСБ) України.

VLUU L210  / Samsung L210

Участь у дискусії брали представники центральних органів виконавчої влади, народні депутати України, експерти та підприємці, представники фахових спільнот.

VLUU L210  / Samsung L210

Ідея цього заходу – публічна дискусія декількох авторських колективів одночасно з найбільш активною частиною громадськості – представниками МСБ.

Рівень публічності роботи цільової команди Податкової реформи достатньо високий. Але почергове обговорення окремих концепцій не створює можливостей публічного діалогу авторів концепцій із ключовими групами замовників реформ, зокрема з малим та середнім бізнесом. Тому Форумом фахових організацій МСБ разом з РПР та ГП «Нова Країна» ініційовано цей круглий стіл. За наслідками дебатів було зафіксовано резолюцію, в якій визначено єдині підходи для об’єднання авторів різних концепцій на підтримку малого та середнього бізнесу.

VLUU L210  / Samsung L210

Метою податкової реформи має стати встановлення партнерських відносин між державою та суспільством, закріплене конституційною нормою щодо обмеження державних видатків на рівні 35% ВВП та заборони планування податкових надходжень і штрафів.

VLUU L210  / Samsung L210

Учасники дискусії також визначили, що базовими принципами оподаткування мають бути такі:

  • справедливість – загальність оподаткування і рівномірність його розподілу відповідно до доходів;
  • визначеність – час оплати податку, спосіб і сума платежу повинні бути з точністю і заздалегідь відомі платнику і не залежати від суб’єктивних факторів;
  • зручність – кожен податок повинен стягуватись у такий час і такий спосіб, які найбільш зручні для платника;
  • економія – будь-який податок повинен стягуватися таким чином, щоб із доходів платника вилучалось якомога менше понад те, що надходить додержавної скарбниці.

Також за підсумками обговорення було визначено необхідність реформи податку на прибуток, що спрямована на впровадження механізму оподаткування розподіленого прибутку, який буде сприяти спрощенню адміністрування цього податку, зменшенню корупційної складової.

Представники авторських колективів концепцій податкової реформи, профільних робочих груп фахових спільнот та незалежні експерти були запрошені увійти до складу тимчасової Робочої групи з метою узгодження основних положень «Концепції податкової реформи, що об’єднує суспільство». Тимчасова Робоча група виноситиме проект комплексної податкової реформи на публічне обговорення у другій половині липня 2015 р.