У спеціалізованій вченій раді Інституту відбулися захисти дисертацій Борщенко В.В. та Гудіма Т.С.

19 травня 2015 р. на засіданні спеціалізованої вченої ради Інституту було захищено два дисертаційних дослідження:

1. Борщенко Владлена Валеріївна, тема дослідження “Групові позови в господарському процесі”.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.04 – господарське право, господарсько-процесуальне право. – Інститут економіко-правових досліджень НАН України, Київ, 2015.

У дисертації виявлено особливості розвитку групового позову в країнах світу та Україні. Виявлено правову природу групового позову. Запропоновано дефініцію «груповий позов». Проаналізовано складові права на груповий позов у господарському процесі, його елементи. Виявлено особливості захисту прокурором групового інтересу в господарському судочинстві, використання групового позову при захисті інтересу господарського товариства. Запропоновано використання групового позову за заявами громадських об’єднань та асоціацій. Уточнено специфіку статусу учасників провадження за груповими позовами в господарському судочинстві. Досліджено особливості порушення провадження, судового розгляду та викладення судового рішення у справах за груповими позовами. Внесено пропозиції щодо впровадження групових позовів у господарський процес України.

2) Гудіма Тетяна Степанівна, тема дослідження “Правове регулювання діяльності з венчурного інвестування”.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.04 – господарське право, господарсько-процесуальне право. – Інститут економіко-правових досліджень НАН України, Київ, 2015.

У роботі обґрунтовано три основних елементи внутрішньої структури правового впливу на розвиток діяльності з венчурного інвестування в Україні (програмні та концептуальні документи, договори, законодавство). Виявлено причини неефективного правового впливу та шляхи попередження й подолання його негативних наслідків. Аргументовано застосування процесу оптимізації ризиків венчурного фонду, уточнено його поняття і визначено всі необхідні засоби оптимізації ризиків та їх чинники. Здійснено класифікацію договорів, які опосередковують діяльність з венчурного інвестування. Розкрито потенціал договорів між венчурним фондом та інноваційним підприємством з приводу виконання зобов’язань про спільне інвестування венчурного інноваційного проекту. Досліджено недоліки законотворення у сфері венчурного інвестування. Аргументовано легалізацію низки вимог до здійснення діяльності венчурними інвестиційними фондами. Обґрунтовано пропозиції по вдосконаленню господарського законодавства у цій сфері.