Круглий стіл «Виклики нової якості життя»

8 жовтня 2021 року в Державній установі «Інститут економіки та прогнозування НАН України» відбувся круглий стіл «Виклики нової якості життя», організований та проведений спільно з Національним інститутом економічних досліджень республіки Молдова.

20211008_171502

З вітальним словом до учасників звернулись:

Валерій Геєць, директор ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України», д.е.н., академік НАН України

Александр Стратан, директор Національного Інституту економічних досліджень Республіки Молдова, д.е.н., член-кореспондент Академії наук Республіки Молдова

Александру Маноле, ректор Бухарестського Університету ARTIFEX, д.е.н.

20211008_111545

В рамках засідання круглого столу (програма круглого столу), яке відбувалось у змішаному офлайн та онлайн форматі за модерування Ольги Балакірєвої та Вікторії Близнюк, було розглянуто низку соціально-економічних проблем, що постають перед Україною та Молдовою, та основних детермінант, що суттєво впливають на погіршення якості життя населення.

20211008_171912

З доповіддю на тему «Оцінка впливу сучасного стану інфраструктури регіональної економіки на якість життя населення» виступила Директорка Луганської філії ДУ «Інститут економіко-правових досліджень ім. В. К. Мамутова НАН України» Інна Заблодська, д.е.н., професор. Результати досліджень сучасного стану інфраструктури Луганської області показали її загальну нездатність забезпечувати гідну якість життя населенню регіону, обумовивши необхідність наукового обґрунтування розробки рекомендацій щодо підвищення якості життя населення на підконтрольних території Луганської області у когерентності з положеннями Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей на період до 2030 року (презентація дослідження).

20211008_110534

В обговоренні соціально-економічних проблем України та Молдови, в яких відбуваються складні трансформаційні процеси, в останні роки ускладнені у зв’язку із погіршенням епідеміологічної ситуації, загостренням протиріч майже в усіх сферах суспільного життя, що зумовлює прояви соціально-економічного напруження та суттєво впливає на якість життя, взяла участь також старший науковий співробітник відділу проблем міжрегіонального співробітництва ДУ «Інститут економіко-правових досліджень ім. В. К. Мамутова НАН України» Світлана Гречана, к.е.н., доцент.

За результатами доповідей учасників та обговорення під час дискусій запропоновано ряд науково-практичних  рекомендацій щодо пом’якшення впливу та попередження ризиків погіршення якості життя.