Засідання круглого столу “Розділені лінією розмежування: державна політика для відновлення прав, зв’язків та довіри”

14 листопада 2019 року у конференц-залі київського готелю “Президент” відбулося засідання круглого столу за важливою для громадського суспільства тематикою “Розділені лінією розмежування: державна політика для відновлення прав, зв’язків та довіри”. Захід проводився за організації громадського холдингу “Група впливу” в рамках Міжнародного форуму “Реінтеграція на Донбасі – поліпшення гуманітарної ситуації і зміцнення контактів між людьми в регіоні конфлікту”.

Серед присутніх на заході можна було спостерігати представників Міністерства соціальної політики, військово-цивільних адміністрацій міст Торецька, Авдіївки, Зайцеве Донецької області, громадських організацій, експертного середовища, журналістів. Академічну науку на даній події представляла заступник завідувача відділу проблем міжрегіонального співробітництва Інституту економіко-правових досліджень НАН України, к.е.н. Юлія Рогозян.

Засідання було відкрито вступним словом організаторів та доповіддю радника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) з питань реінтеграції та відновлення Донбасу Сергія Сивохо, який задав тон жвавому обговоренню питань, що є болісними для наших громадян, життя яких пов’язано з тимчасово непідконтрольними територіями Луганської та Донецької областей:

– відновлення права на пенсію для мешканців тимчасово окупованих територій України;

– компенсація за зруйноване майно;

– оформлення цивільних документів для мешканців тимчасово окупованих територій України;

– лінія зіткнення: спрощення порядку перетину як складова частина процесу реінтеграції;

– доступ до освіти для дітей з тимчасово окупованих територій України;

– гуманітарна та інформаційна політика держави;

– пілотні Ради ВПО: посилення участі ВПО у процесах демократизації та розбудови миру.

Особливу увагу було приділено проекту Закону “Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)” від 27.03.2017 р. № 6240. Даний проект у серпні 2019 року було відкликано, а його положення суттєво допрацьовано, особливо щодо захисту політичних прав ВПО та трудових мігрантів. Напрацьований пакет пропозицій та положень спрямовано до розгляду органам законодавчої та виконавчої влади України завдяки реалізації проекту “Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги”, який здійснювався в 2017-2018 рр. громадським холдингом “Група впливу” Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Британської допомоги від уряду Великої Британії.