Результати співпраці із Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: позиція науковців Інституту врахована під час підготовки конституційного подання

15 листопада 2019 р. Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денісовою було підписано конституційне подання щодо визнання неконституційними окремих положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Прийняття двох Законів України (№ 1774-VIII від 06.12.2016 р. та № 2148-VIII від 03.10.2017 р.) призвело до скасування права добровільної сплати єдиного внеску у разі відсутності доходу та запровадження обов’язку щодо нарахування та сплати єдиного внеску у розмірі мінімального страхового внеску незалежно від того, здійснювалась підприємницька діяльність або ні, включаючи працюючих на сезонній основі або нерегулярно, а також у випадках відпустки або хвороби.

Фахівцями Інституту економіко-правових досліджень НАН України у межах Меморандуму про співпрацю між Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Інститутом економіко-правових досліджень НАН України було підготовлено науково-правову експертизу, у якій доведено позицію щодо порушення прав громадян на підприємницьку діяльність у нормі Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в частині нарахування єдиного внеску для фізичних осіб-підприємців (крім фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) у звітному періоді, в якому вони не отримали дохід (прибуток).

Позицію, викладену у науково-правовій експертизі, було враховано під час підготовки конституційного подання.

Під час робочої зустрічі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з представниками бізнесу, науки, а також правозахисниками прийнято рішення щодо направлення відповідного конституційного подання до Конституційного Суду України. За словами Людмили Денісової такий крок дасть змогу відновити соціальну справедливість, зменшити податкове навантаження на найбільш незахищений прошарок економічно активних громадян – представників малого бізнесу, що сприятиме налагодженню партнерських відносин малого бізнесу та держави.

На зустрічі Інститут економіко-правових досліджень НАН України представляла учений секретар В.К. Малолітнева.