За участю науковців обговорені нагальні питання сучасного стану розвитку економіки України

11 листопада 2019 року в приміщенні Торгово-промислової палати України відбулося чергове спільне засідання Антикризової ради громадських організацій України та Правління Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців  і підприємців». НАН України на цьому заході представляли перший віце-президент НАН України, академік НАН України Наумовець А.Г. та директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, член-кореспондент  НАН України Устименко В.А.

У своїй доповіді президент УСПП Кінах А.К. підкреслив, що наразі в країні  сформовані шляхом демократичних виборів органи законодавчої, виконавчої влади, обраний Президент України, в основному сформована вертикаль влади, ухвалено Програму дій Уряду, проект державного бюджету країни пройшов перше читання. Програма Кабінету Міністрів передбачає досягнення за 5 років 78 цілей, серед  яких:

  • зростання економіки на 40 %;
  • створення 1 млн. нових робочих місць;
  • збільшення експорту в 2 рази;
  • підняття кредитних рейтингів України до категорії «А»;
  • побудова 5 глибоководних портів та 15 аеропортів;
  • зростання пасажиропотоку на 60%, вантажопотоку на 20%, аеромобільності населення на 10%;
  • зменшення забрудненості довкілля принаймні на 20 %;
  • позитивний демографічний тренд.

Підтримуючи необхідність досягнення зазначених у Програмі цілей, учасники засідання звернули увагу на загрози, які можуть завадити досягненню їх, та необхідність корегування певних заходів. Так, за програмами МВФ темпи економічного зростання в країнах, що виробляють 90% світового ВВП, уповільнюються, наростають заходи національного протекціонізму у провідних країнах світу, тривають процеси депопуляції і старіння населення. Відсутня національна промислова політика, без якої підвищення об’ємів доданої вартості в країні вбачається неможливим.

При обговорення доповіді відбулася жвава дискусія, за результатами якої було прийняте рішення з рекомендаціями до Верховної Ради України, Уряду, Національного банку. Заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Свириденко Ю.А. запропонувала стати провідником ідей, що були висловлені на засіданні і комунікатором між УСПП та урядовими інституціями, наголосила на важливості співробітництва в розбудові економіки, повідомила про роботу з розробки програм розвитку промисловості, в тому числі «індустрії 4.0».