Співробітниця Інституту взяла участь у навчально-практичному заході у Вільнюсі

С.н.с. Інституту Анастасія Токунова взяла участь у навчанні з основ гуманітарної діяльності (даліГД), яка відбувалася у м. Вільнюс (Литва) протягом пяти днів, з 8 по 12 травня 2017 р.

Організаторами заходу виступили NОНА (Network on Humanitarian Action, міжнародна асоціація університетів, заснована у 1993 р., метою якої є підвищення професіоналізму працівників даного напряму за допомогою освіти і підготовки кадрів, наукових досліджень, публікацій, виконання проектів тощо; складається з дванадцяти Європейських університетів та пяти глобальних партнерських університетів з різних континентів) та її цьогорічні партнериВільнюський університет та Будапештський університет ім. Лорана Етвьоша. Для учасників була наявна обмежена кількість стипендій; отримання однієї з них і дало змогу Анастасії відвідати даний курс.

Фото 1-1Під час заходів було розглянуто такі теми як:

основні принципи, історія ГД, види криз та сучасний контекст;

– фінансування установ для роботи у сфері ГД;

– проблеми ГД;

– роль Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй в ГД;

– міжнародне гуманітарне право;

– захист в гуманітарних операціях;

– технології і гуманітарна робота;

– Гуманітарна Хартія та мінімальні стандарти реагування на стихійні лиха (проект «Сфера»);

– логістика і гуманітарне управління;

– цивільно-військове співробітництво;

– актори в ГД;

– зайнятість працівників у ГД;

– рамкові міжкультурні відносини в гуманітарній діяльності;

– особливості роботи НДО в галузі ГД;

– прозорість та протидія корупції в ГД.

Фото 2Проф. Пет Гіббонс (Університетський коледж Дубліна (Ірландія))

На розгляд кожної теми відводилося до двох годин, виключенням стали лише питання принципів гуманітарної діяльності та видів сучасних криз; особливостей технологій для роботи в гуманітарній галузі; захисту під час гуманітарного оперування; практичних аспектів НДО в даній області. На них було виділено вдвічі більше часу.

Ще одною причиною, через яку даний захід став ще більш цінним, був склад його учасників. Група була невеликою, участь взяли лише 24 особи, але вони представляли достатньо багато країн: Бельгію, Білорусь, Болгарію, Великобританію, Іспанію, Канаду, Литву, Польщу, Росію, Сальвадор, США, Туреччину, Угорщину, Україну, Швейцарію. Більшість учасників мали значний досвід у досліджуваній тематиці та активно ним ділилися і під час лекцій та воркшопів, і під час неформального спілкування.

Фото 3Ян Вейтс (Координатор невідкладної допомоги, Карітас Інтернешнл Брюсель)

Фото 4