Посеред вогнища господарських справ

Вищий господарський суд України, Асоціація суддів України, проект «Справедливе правосуддя» (USAID), Школа суддів України, Адміністрація Президента України – це тільки маленька частка учасників круглого столу, який відбувся у п’ятницю 22 січня 2016 в актовій залі Вищого господарського суду України.IMG_20160122_130828

Наукову спільноту перед елітою юридичної практики представив Інститут економіко-правових досліджень НАН України. Директор Інституту, чл.-кор. НАПрН України Устименко Володимир Анатолійович нагадав суддям, що не можна підходити до господарського правосуддя як до пошуку істини в класичному розумінні. Особливістю господарського процесу, перш за все, є захист економіки, правового господарського порядку. Володимир Анатолійович порушив надзвичайно важливі питання господарського процесу та права, у тому числі зазначив, що вже відсутні більшість проблем, які раніше виникали під час розмежування підвідомчості.

IMG_20160122_145645

Співробітник Інституту економіко-правових досліджень Хрімлі Катерина Олександрівна критично поставилася до новел ГПК, особливо у порівнянні з Кодексом адміністративного судочинства України. Яценко Семен Сергійович під час неформального спілкування обговорив із суддею ВГСУ Катеринчук Лілією Йосипівною та суддею Київського апеляційного господарського суду Ільєнок Тетяною Василівною необхідність усталеної правозастосовної практики та виклики суддям у сучасному глобалізованому світі, поспілкувався із Заступником ВГСУ у відставці Москаленко Віктором Семеновичем щодо можливості застосування показів свідка в господарському процесі лише у крайньому випадку.

IMG_20160122_141423

Секретар Пленуму ВГСУ Рогач Лариса Іванівна закликала суддів брати активну участь в законотворчому процесі. Суддя у відставці Москаленко Віктор Семенович витупив із серйозною критикою запровадження інституту примирення сторін (медіації) суддею, адже це призведе до спотворення ролі судді в процесі. Віктор Семенович порушив ті проблемні теми, через які на Господарські суди та Господарське право в цілому будуть «нападати» як цивілісти, так і адміністративісти. Суддя ВГСУ Данилова Тетяна Борисівна критикувала ті норми проекту, що можуть бути абсолютно непотрібними через їхню абсурдність. Судді виступали за модернізацію законодавства, що регулює санацію та визнання банкрутом, конкретизацію юрисдикції, підвідомчості та підсудності господарських справ. Мабуть, найбільш палкі дискусії викликала ініціатива запровадити інститут свідка в ГПК. Судді ставили запитання представнику Президента України, Школи суддів України, вели запеклі дискусії на нагальні теми сучасної правозастосовної практики.

Під час зустрічі також обговорювали важливі питання розгляду господарських справ у судах першої та другої інстанцій. За результатами круглого столу, хоча і не вдалося прийняти резолюцію щодо рекомендацій, було створено робочу групу з розробки нового сучасного ГПК.