Звітує Державна регуляторна служба України

21 січня 2016 р. у колізеї Торгово-Промислової Палати України Голова Державної реєстраційної служби України Ляпіна Ксенія Михайлівна зібрала представників бізнесу, громадських активістів, парламентарів та науковців для звітування їм про результати роботи в 2015 році та плани на 2016 рік.

IMG_20160121_123051

Інститут економіко-правових досліджень НАН України взяв учать у заході – зібрання відвідали директор Інституту член-кореспондент НАПрН України, Заслужений юрист України Устименко Володимир Анатолійович та аспірант Яценко Семен Сергійович.

Учені мали можливість поспілкуватися не тільки із Головою ДРС та своїми колегами, але, що найбільш важливо, і з підприємцями.

Оскільки, за інформацією Ляпіної К.М., Міністерство юстиції України найгірше за всі державні відомства дотримувалося вимог регуляторного законодавства, не пояснювало свої кроки громадянському суспільству, то найбільш за все представників Інституту цікавило ставлення бізнесменів до ініціативи скасувати Господарський кодекс України.

У своїй більшості, підприємці виступали проти квапливого руйнування доробків вітчизняної господарсько-правової науки. Зокрема, підприємець та громадський діяч Семенець Анатолій Іванович та його колеги чітко виступили «проти» таких дій, зазначивши, що «…спочатку треба щось запропонувати в замін, а потім руйнувати… краще ввести зміни до Податкового кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України… Мін’юст найгірше за всі відомства виконав програму реформ Уряду, а вже хапається за щось інше… всі вже давно звикли до існування Господарського кодексу України і після таких змін розуміння законодавства сильно погіршиться…»

Оскільки на зібранні висловлювали думки не тільки підприємці, то варто згадати і «експертів», що помилково нав’язують державі хибні реформи.

Директор Центру комерційного права Валентина Данишевська, попри те, що підтримує ідею скасування Господарського кодексу, зазначила, що «…не можна проводити реформи без з’ясування наслідків, регуляторного впливу змін… планування вкрай необхідне для економіка взагалі…». Колектив Інституту економіко-правових досліджень НАН України цілком поділяє цю думку Валентини Данишевської, проте, виходить, що вона сама озвучує аргумент «за» збереження чинності Господарського кодексу України. Достатньо згадати, що ані Міністерство юстиції, ані Верховна Рада України не проводили аналізу ефективності Господарського кодексу України.

IMG_20160121_130336Присутня на засіданні народна депутат Олександра Кужель уважно вислухала проблеми, які турбують бізнес-спільноту та підтвердила своє бажання та готовність співпрацювати як з Державною регуляторною службою, так і з бізнесом.

IMG_20160121_125900Під час заходу обговорювали проблеми кредитних спілок, роздрібних торговців тютюном та горілчаними виробами, демонополізацію енергоринку України, проблеми торгового мореплавства, реформу в ліцензуванні та багато інших питань.

На жаль, надто жорсткий регламент та величезна кількість бажаючих поставити запитання та виступити на засіданні унеможливили обговорення всіх наболілих питань. Однак спілкування із представниками бізнес-спільноти України ще більше укріпило впевненість науковців Інституту у власній правоті, у необхідності Господарського кодексу України.