На засіданні Президії НАН обговорили проблемні питання бюджетного фінансування Академії у 2016 році

20 січня 2016 р. відбулося позачергове засідання Президії НАН України, в якому взяв участь директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, Заслужений юрист України, член-кореспондент НАПрН України Володимир Анатолійович Устименко. IMG_0012-2

На засіданні члени Президії та запрошені заслухали та обговорили доповідь головного вченого секретаря НАН України академіка НАН України В.Л. Богданова “Про фінансування НАН України у 2016 році”.

Під час обговорення було наголошено на непростій ситуації, яка наразі склалася з бюджетним фінансуванням Академії у поточному році. Так, Законом України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” на фінансування НАН України у 2016 р. передбачено видатки обсягом 2 млрд. 54,2 млн. грн, що на 284,8 млн. грн., або на 12,2% менше від обсягів фінансування 2015 р. і на 725,0 млн грн. меншIMG_0013е від мінімальних потреб. Найбільше скорочення обсягів фінансування відбулося за бюджетною програмою, за якою здійснюються видатки на забезпечення проведення фундаментальних та прикладних досліджень науковими установами Академії – з 2 млрд. 202,6 млн. грн. у 2015 р. до 1 млрд. 913,7 млн. грн. у 2016 р., а саме: на 288,9 млн. грн., або на 13,1%.

У той час як у країнах-членах ЄС нормою фінансування науки виступає 3% ВВП, в Ізраїлі та Швеції – 4% ВВП, в Україні рівень фінансування становить всього 0,2% ВВП.

На жаль, активне висвітлення проблем зменшення фінансування науки та намагання вчених застерегти від потенційних негативних наслідків у засобах масової інформації, а також звернення науковців до відповідних органів влади ще на етапі розгляду законопроекту не мали IMG_0007-2позитивного результату. 

Таким чином, на засіданні основна увага була зосереджена на вироблені та затверджені заходів із забезпечення ефективної роботи наукових установ в умовах значної обмеженості фінансових ресурсів, більшість з яких можна віднести до “непопулярних”, необхідності спрямування наявних бюджетних коштів на пріоритетні наукові напрями та важливі для держави розробки.

За результатами обговорення було ухвалено відповідний проект постанови.