Експертне обговорення питань впливу бізнесу на верховенство права

15 березня 2024 року керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, провідний науковий співробітник ДУ «Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України», к.ю.н., с.н.с. Санченко А.Є. долучилася до першого етапу Експертного обговорення проблем впливу бізнесу на верховенство права.

Експертне обговорення, що було розпочате проректором з навчальної роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого д.ю.н., проф., Барабашем Ю.Г., об’єднало понад 20 українських науковців.

Під час заходу обговорювалися питання застосовності до вимірювання впливу бізнесу на верховенство права методології Світового проєкту з правосуддя «World Justice Project». Цей Проєкт засновано у 2008 р. для щорічного визначення Індексу верховенства права (Rule of Law Index) стосовно 142 країн світу за вісьмома факторами: обмеження повноважень інститутів влади; прозорість інститутів влади; відсутність корупції; дотримання фундаментальних прав; забезпечення порядку і безпеки; правозастосування; цивільне правосуддя; кримінальне правосуддя. В Індексі верховенства права-2023 Україна посіла 89 місце, що нижче на 13 позицій порівняно з 2022 р. Учасниками висловлено думки про можливості перегляду методології Rule of Law Index та визначення індикаторів вимірювання впливу бізнесу на верховенство права. Підкреслено важливість залучення представників бізнес-середовища і громадських організацій до діяльності з розроблення такої методології та її подальшої апробації в Україні. Зазначено, що досягнення стандартів верховенства права є одним із пріоритетних завдань України у контексті забезпечення належної реалізації гарантій прав людини в цілому та, зокрема перспективи членства нашої держави в ЄС, і відноситься до тематичного кластеру «Fundamentals», що розпочинає та завершує цикл переговорів між ЄС та державами-кандидатами на вступ до Євросоюзу.

Спів-ініціаторами Експертних обговорень, які проводитимуться в декілька етапів, є Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Глобальна асоціація дослідників у сфері бізнесу та прав людини, міжнародний проєкт «Rebalance: Rule of Law and Corporate Actors» за підтримки Європейського Союзу (https://ruleoflawbiz.org/), ін.