Форум-виставка “Security 2.0. Розмінування територій України. Сучасні технології та обладнання”

Питання забезпечення національної безпеки в умовах війни продовжують формувати порядок денний у колі ключових стейкхолдерів. Вже вдруге за поточний рік під егідою бренду “Security 2.0” створено майданчик для обговорення питань розмінування територій України, цьогоріч на базі виставкового центру “Acco International” у м. Києві.

Так, 05 жовтня 2023 року відбувся форум, присвячений гуманітарним і технічним аспектам розмінування територій України, в рамках якого було представлено експозицію технологій нетехнічного обстеження територій, механічного розмінування, робототехніки, спецобладнання для агросектору, безпілотних протимінних систем, спецтехніки та ін.

Загалом захід відвідало понад 400 осіб, у тому числі представники академічної науки від Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України»: Інна Заблодська, директорка Луганської філії, завідувач відділу проблем міжрегіонального співробітництва, доктор економічних наук, професор, Заслужений економіст України та Юлія Рогозян, заступник завідувача відділу, доктор економічних наук, старший дослідник.

Форум розпочався вітальними промовами Ігоря Безкаравайного, заступника міністра економіки, Юлії Висоцької, директора із зовнішніх зв`язків ГС “Ліга оборонних підприємств України” та Тимура Пістрюги, голови Асоціації саперів України, які наголосили на виключній актуальності питань розмінування територій України на всіх рівнях управління. Також у рамках пленарного засідання відбулися доповіді експертів у сфері технічного розмінування, зокрема:

Петро Телевань, DOK ING розповів про поточні результати та отримані уроки у сфері механічного розмінування в Україні;

  • Олег Авер`янов, генеральний директор ТОВ “ПК “ПОЖМАШИНА” представив декілька типів приладів, які допоможуть очистити Україну від мін швидше ніж за 100 років;
  • Герман Коваленко, керівник відділу продажів Global Clearance Solutions AG, акцентував увагу присутніх на новітніх технологіях у гуманітарному розмінуванні та важливості міжнародної кооперації, окреслив перспективи співпраці між Україною, Швейцарією та Німеччиною у вказаній сфері.

Робота форуму продовжилася в рамках панельної дискусії провідних експертів ринку гуманітарного розмінування, де було наголошено, що наразі в Україні потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами 174 тисячі квадратних кілометрів землі, включно з тимчасово окупованими територіями. Вартість дослідження та очищення цієї території за попередніми оцінками Світового банку може скласти понад 37 млрд доларів, що є лише проміжною оцінкою з огляду на те, що бойові дії тривають й досі. Щодо отриманих результатів, то станом на 30 вересня 2023 р. (з початку повномасштабного вторгнення) фахівцями Командування Сил підтримки Збройних Сил України обстежено та очищено понад 9 992 га сільськогосподарських угідь, вилучено та знешкоджено 120 846 вибухонебезпечних предметів. Загалом щодня в Україні працюють 210 піротехнічних розрахунків: понад 1100 осіб, близько 350 одиниць техніки, які найбільше залучені на Херсонщині, Харківщині, Миколаївщині та Донеччині через високу щільність замінування.

Учасники заходу обговорювали також основні проблеми гуманітарного розмінування в Україні: недостатній рівень фахового персоналу та недостатня кількість відповідної техніки. Було наголошено на необхідності державного стимулювання розвитку інноваційних виробництв та розширення рівня локалізації наявних виробництв протимінного обладнання на території нашої країни.