Участь співробітників Інституту у круглому столі Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та ПРООН «Права людини і громадянина на безпечне для життя та здоров’я довкілля в умовах воєнного стану»

21 липня 2023 р. у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини  відбувся круглий стіл «Права людини і громадянина на безпечне для життя та здоров’я довкілля в умовах воєнного стану», що організований та проведений у співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні (https://ombudsman.gov.ua/news_details/ombudsman-vzyav-uchast-u-kruglomu-stoli-prava-lyudini-i-gromadyanina-na-bezpechne-dlya-zhittya-ta-zdorovya-dovkillya-v-umovah-voyennogo-stanu).

Мета заходу – напрацювання спільного бачення вирішення низки проблем, які пов’язані зі станом дотримання прав людини і громадянина на безпечне довкілля.

До участі у круглому столі долучились Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький, перший заступник голови Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба, представники обласних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, наукової спільноти та громадських організацій.

На запрошення Секретаріату Уповноваженого ДУ «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук» був представлений завідувачем відділу господарсько-правових досліджень проблем економічної безпеки, к.ю.н. Наталією Єремєєвою; в.о. старшого наукового співробітника цього відділу, к.ю.н. Олександром Трегубом; керівницею Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, к.ю.н., с.н.с. Алевтиною Санченко.

У фокусі уваги учасників круглого столу були проблеми здійснення парламентського контролю за додержанням органами державної влади та місцевого самоврядування права на безпечне довкілля в умовах воєнного стану; співпраці із зазначених питань між Секретаріатом Уповноваженого, Комітетами Верховної Ради України, Урядовими комітетами та центральними органами виконавчої влади,  закладами  науки і освіти, громадськими організаціями; системного підходу щодо доопрацювання природоохоронного законодавства та підвищення рівня правової обізнаності населення з екологічних питань; застосування міжнародних інструментів та досвіду оцінки впливу господарської діяльності на права людини на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Розглянуто окремі аспекти оцінки шкоди та подолання довкіллевих наслідків підриву російськими окупантами дамби Каховської ГЕС; проблемних питань законодавчого регулювання запобігання зміні клімату в умовах воєнного стану, поводження з відходами, які утворились внаслідок руйнувань у результаті російської збройної агресії.

Під час дискусії особисто Уповноважений Дмитро Лубінець та Представник Уповноваженого з соціальних та економічних прав Олена Колобродова наголосили на надзвичайній актуальності всебічного розгляду випадків порушення прав людини в цій сфері та ефективного реагування на них.  Вони висловили переконання в необхідності продовження роботи в форматі широкого залучення всіх зацікавлених сторін, яка має стати доброю традицією і основою для подальшої співпраці в пошуку спільних підходів до вирішення складних екологічних питань в сфері захисту прав людини, що виникають внаслідок війни РФ проти України. Зокрема, було запропоновано тематику наступного круглого столу, присвячену відновленню довкілля у повоєнний період.

Інститут продовжуватиме надавати науково-експертну підтримку діяльності Секретаріату Уповноваженого, що обумовлена Меморандумом про співробітництво, участю його співробітників Алевтини Санченко та Антона Сошникова у роботі постійно діючої Експертної ради при Представникові Уповноваженого з соціальних та економічних прав і темами науково-дослідних робіт Інституту«Гарантії дотримання соціально-економічних та екологічних прав людини в умовах війни та повоєнної трансформації», «Правова модель «зеленої» енергетичної трансформації України в умовах повоєнного відновлення економіки».