Співробітниця інституту взяла участь в міжнародній програмі наукового стажування

Впродовж 09 червня – 22 липня 2023 року заступник завідувача відділу проблем міжрегіонального співробітництва, доктор економічних наук, старший дослідник Юлія Рогозян підвищувала професійну кваліфікацію в контексті проходження XIII Міжнародної програми наукового стажування “Nobel Laureates: Researching the Experience and Professional Achievements for Successful Personality Development and World Transformation” за напрямом “Економіка”.

Долучитися до даної програми можливо було онлайн, оскільки вона проходила одночасно у 8 містах світу (Дубаї, Осло, Стокгольмі, Римі, Бургасі, Нью-Йорку, Єрусалимі, Пекіні) за організації Міжнародного історико-біографічного інституту (м. Дубай) та фінансового забезпечення за рахунок міжнародного гранту в еквіваленті EUR 1 200 000 у рамках Міжнародного наукового проекту “East-West”.

Стажування учасників, які є фахівцями у сфері економіки, відбувалося під керівництвом професора Міжнародного історико-біографічного інституту Річарда Дженкінса та складалося з виступів відомих світових лідерів, які є лауреатами Нобелівської премії миру та економіки.

Серед лауреатів Нобелівської премії з економіки (офіційна назва – Премія Шведського Ріксбанку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля) у програмі були представлені наступні вчені:

1. Джозеф Стігліц (2001 р. – за дослідження ринків з асиметричною інформацією);

2. Роберт Енгль (у 2005 р. отримав Нобелівську премію за розробку методів аналізу економічних часових рядів із тимчасовими змінами);

3. Пол Кругман (2008 р. – за аналіз моделей торгівлі та проблем економічної географії);

4. Жан Тіроль (2014 р. – за аналіз ринкової влади та регулювання);

5. Олівер Харт (2016 р. – за внесок у розвиток теорії контрактів);

6. Вільям Нордхаус та Пол Ромер (2018 р. – за інтеграцію зміни клімату у довгостроковий макроекономічний аналіз);

7. Естер Дюфло та Абхіджит Банерджі (2019 р. – за експериментальний підхід до боротьби з бідністю);

8. Роберт Б. Вілсон (2020 р. – за удосконалення теорії аукціонів та винахід їх нових форматів);

9. Девід Кард (2021 р. – за емпіричний внесок до економіки праці);

10. Джошуа Ангрист та Гвідо Імбенс (2021 р. – за методологічний внесок в аналіз причинно-наслідкових зв’язків);

11. Бен Бернанке, Філіп Дибвіг та Дуглас Даймонд (2022 р. – за дослідження банків і фінансових криз).

Кожен зі спікерів розповів про свій життєвий шлях, дослідження, цінності, погляди, компетентності та наукову творчість, висловив свої думки щодо сучасного розвитку освіти і науки, а також дав поради щодо поглиблення вивчення економіки на протязі всього життя людини.

Майже всі лауреати премії з економічних наук закликали до проведення прикладних досліджень та приділення посиленої уваги перевірці кожної теорії на практиці (в режимі реального часу та обставин). Саме такий підхід, на їх думку, дозволив дійти важливих для світу висновків в умовах кризових явищ. Дійсно, вищевказані вчені мають досить потужний практичний бекграунд. Наприклад, лауреати премії 2022 року, Дуглас Даймонд та Філіп Дібвіг відомі, насамперед, як дослідники банків та банківської справи. Бен Бернанке очолював Федеральну резервну систему США у 2006–2013 роках та мав змогу втілювати висновки власних досліджень безпосередньо на практиці. Їх дослідження на прикладі періоду Великої депресії (1930-і рр.) допомогло світу краще реагувати на наступні фінансові кризи завдяки запобіганню масовому банкрутству банків.

Особливе значення для теперішнього й майбутнього України мають також результати дослідження виступів лауреатів Нобелівської премії миру, оскільки кожен з них так чи інакше присвятив свою діяльність забезпеченню безпечного середовища та зміцненню миру. Дана частина стажування проводилася на базі лекційних та практичних занять від більше ніж 20 спікерів, серед них:

колишній Віце-президент Єгипту та глава МАГАТЕ Мухаммед Ель Барадей, лекція якого була присвячена боротьбі за захист прав людини в регіоні Північної Африки та Близького Сходу для безпечного і сталого розвитку людства;

колишній Держсекретар США Генрі Кіссинджер наголошував на особливостях майбутнього ліберальної демократії, міжнародної політики, акцентуючи увагу на зростаючій ролі Китаю та Європи в сучасному світі;

  • колишній Президент США Барак Обама розповів про свою боротьбу за  демократію та миротворчі зусилля, а також підкреслив важливість науки, особливо у кризові часи;
  • громадська активістка Джоді Вільямс продемонструвала власне бачення світових процесів, небезпеку військових конфліктів, наголосила на важливості гуманітарного розмінування. Також вона розповіла про свою боротьбу за заборону використання протипіхотних мін та про небезпеку сучасного використання провідними світовими державами штучного інтелекту у військових діях;
  • колишній Президент Коста-Ріки Оскар Аріас Санчес розповів про свою боротьбу за припинення збройних конфліктів в Латинській Америці;
  • керівниця Центру громадянських свобод, українська правозахисниця Олександра Матвійчук та білоруський правозахисник Олесь Біляцький представили свій життєвий шлях та розповіли про захист демократії та свободи слова в Україні та Білорусі.
  • Особливого значення для нашої країни, безперечно, мав виступ української правозахисниці Олександри Матвійчук, яка отримала Нобелівську премію миру 2022 року разом з представниками Росії й Білорусі – країн, які сьогодні знаходяться у конфронтації до України. У своєму виступі лауреатка зазначила про те, що подібним рішенням Нобелівський комітет прагнув підкреслити наступне: мир і права людини нерозривно пов’язані, тому необхідно акцентувати увагу на важливій ролі правозахисників у запобіганні військової загрози у всьому світі, незалежно від їх громадянства.

    За підсумками почутого зроблено висновок про важливість спрямування зусиль кожної країни світу на вирішення глобальних проблем людства в частині посилення короткострокових і довгострокових ризиків. Ризики, які є більш серйозними в короткостроковій перспективі, пов’язані зі структурними змінами в економічному та геополітичному ландшафті, які прискорять інші глобальні загрози, з якими світ може зіткнутися протягом наступних 10 років. Дані ризики посилюються постійним впливом глобальної пандемії на здоров’я людини та соціально-економічні системи різного рівня управління, війною в Україні та відповідними санкціями, які впливають на глобальноінтегровану економіку, а також ескалацією гонки технологічних озброєнь, підкріплених посиленим державним втручанням. Вирішення даних проблем лауреати Нобелівської премії вбачають у якомога скорішому закінченні збройних конфліктів, оскільки людина в режимі виживання дбає лише про найближче майбутнє (їжа, безпека, домівка), не приділяючи належну увагу соціальним, економічним та екологічним проявам глобальних катастроф.

    Резюмуючи, важливо зазначити, що програма наукового стажування була вкрай насиченою, оскільки кожного дня на протязі півтора місяця відбувалися лекційні й практичні заняття. Завершення заходу відзначилося висвітленням власних наукових інтересів кожного учасника в контексті напряму стажування та отриманням міжнародного сертифікату.