Виставка бізнесів із постраждалих від війни областей України  «Схід-Експо 2023»

06 червня 2023 року у Мистецькому Арсеналі м. Києва відкрилась бізнес-виставка «Схід-Експо 2023». Це вже восьмий за рахунком захід для підтримки підприємств Луганської та Донецької областей, хоча цьогоріч він відбувся в новому більш широкому форматі. Його метою організатори визначили підтримку ММСП, які релокувалися із або базуються у постраждалих від війни областях України, у встановленні ділових партнерств, розширенні їхньої діяльності та покращенні конкурентних переваг. На виставкових стендах «Схід-Експо 2023» презентували свою продукцію близько 80 ММСП різних галузей промисловості Луганської, Донецької, Харківської, Чернігівської, Херсонської та інших областей.

<

Під час церемонії з урочистого відкриття виставки учасників та відвідувачів привітали: Христофорос Політіс, заст. Постійного представника ПРООН в Україні, Ремі Дюфло, заст. Голови Представництва ЄС в Україні, Аніца Джаміч, Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії в Україні, Юван МакДугалл, в.о. координатора з програм американської допомоги в Україні Посольства  США в Україні, Олексій Соболев, заст. Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, Павло Кириленко, голова Донецької обласної державної адміністрації, Артем Лисогор, голова Луганської обласної державної адміністрації, Геннадій Чижиков, президент Торгово-Промислової Палати України, Олександра Степаненко, заст. Директора Офісу з розвитку підприємництва та експорту.

На заході вже традиційно були присутні співробітники Луганської філії Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України»: директорка, завідувач відділу, доктор економічних наук, професор, Заслужений економіст України Інна Заблодська; заступник завідувача відділу, учений секретар філії, доктор економічних наук, старший дослідник Юлія Рогозян та старший науковий співробітник, кандидат економічних наук, доцент Світлана Гречана. Наразі представники академічної спільноти долучились до роботи панельних дискусій, які відбулись в рамках «Схід-Експо 2023» в лекторії Мистецького Арсеналу: «Економічна стійкість громад в умовах війни» та «Роль бізнес-асоціацій та організацій із підтримки бізнесу у відбудові ММСП». Міжнародні партнери, національні та регіональні органи влади, громадські лідери та місцеві підприємці обговорили економічне відновлення, стійкість до криз, релокацію та адаптацію бізнесу, енергоефективність, експортні можливості та міжрегіональне економічне співробітництво.