В Інституті відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція

28 січня 2022 року в Державній установі «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» у партнерстві з кафедрою цивільного, господарського та екологічного права Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» та за технічної підтримки Ресурсного Центру соціально-правової та професійної підтримки співробітників переміщених закладів вищої освіти і наукових установ (створений при Інституті за сприяння Офісу Ради Європи) відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасна державна екологічна політика і безпека суверенної України: проблеми та перспективи правового забезпечення (до 30-ї річниці Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» та до 20-ї річниці Закону України «Про нафту і газ»)». Захід проходив у форматі ZOOM-конференції.

20220128_110404

З привітальним словом до учасників Конференції звернувся член-кореспондент Національної академії наук та Національної академії правових наук України, директор Інституту Володимир Устименко, який у своєму виступі закцентував увагу на сучасних екологічних викликах та проблемах.

20220128_113327

Тон подальшій роботі Конференції та дискусії задав академік Національної академії правових наук України, д.ю.н., професор Володимир Андрейцев, який свій виступ присвятив еколого-безпековій функції держави як пріоритетному напряму національної екологічної політики сучасної України. Загальну модерацію заходу здійснював д.ю.н., доцент, провідний науковий співробітник Інституту Роман Кірін.

20220128_122621

Надалі учасники сконцентрували свої виступи на таких темах, як закони як джерела нафтогазового права, інвестиційні проєкти із значними інвестиціями та їх можливості для відновлення економіки постконфліктних територій, сучасні законодавчі засади і доктрина екологічної безпеки суверенної України, розвиток принципу платності спеціального природокористування в державній екологічній політиці України, відновлення та збереження довкілля міст Донбасу як важливе завдання державної екологічної політики, перспективи запровадження контролю вуглецю на кордоні з єс: правові виклики для України, практика верховного суду у сфері захисту довкілля та екологічних прав та ін.

Географія локацій учасників конференції доволі широка: м. Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Львів, Чернігів та ін. Загалом в роботі Конференції взяли участь понад 20 учасників.

Виступи учасників будуть узагальнені у збірці матеріалів Конференції, яка буде видана до середини березня ц.р. та розміщена в Репозитарії академічних текстів Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» у вільному доступі.