Державній установі «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» 30 років!

31 січня 2022 р. відбулося урочисте засідання Вченої ради Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» з нагоди 30-річчя від дня заснування Інституту.

IMG_6496

Директор Інституту, член-кореспондент НАН України Володимир Анатолійович Устименко присвятив свою доповідь спогадам, викликам, основним перемогам та здобуткам Інституту протягом всього шляху. Володимир Анатолійович наголосив, що Інститут створено на базі Відділення економіко-правових досліджень Інституту економіки промисловості АН України згідно з Постановою Президії̈ Академії України від 22.01.1992 р. №16 з метою розв’язання актуальних проблем правового забезпечення розвитку економіки на державному і регіональному рівнях. За період функціонування колектив Інституту досяг значних успіхів у розробці підвалин забезпечення економічних відносин правовими засобами, розвитку регіональної економічної політики, новітніх форм господарювання, гармонізації нормативно-правових актів, що регламентують економічні відносини, забезпечення економічної безпеки у контексті інтеграційних процесів.

IMG_6494

 У 2014 р. Інститут першим перемістився з м. Донецьк та м. Луганськ. Після переміщення з тимчасово окупованої території, колективу Інституту довелося відновлювати матеріально-технічну базу, працювати у надзвичайно складних умовах. Не зважаючи, на складнощі пов’язані із переміщенням, Інституту вдалось не лише зберегти, але і зміцнити свої позиції у науковій спільноті як унікальної наукової установи, що здійснює фундаментальні та прикладні дослідження на перетині економіки та права. Відповідно до Постанови Президії НАН України «Про підсумки оцінювання діяльності наукових установ НАН України» № 169 від 12.06.2019 р. ІЕПД імені В.К. Мамутова НАН України віднесено до категорії «А». Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України № 1528 від 04.12.2020 р. за результатами державної атестації наукових установ Інститут віднесено до кваліфікаційної групи І.

IMG_6495

Інститут здійснює активне співробітництво з відповідними органами влади з метою наукового супроводу процесів формування та реалізації цілей за різними напрямами державної політики. Колектив Інституту вважається одним із наймолодших в системі Інститутів НАН України, і вже понад 20 років є центром підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії (аспірантів) та доктора наук (докторантів) з юридичної (081 – Право) спеціальності. У 2021 р. Інститут успішно пройшов акредитацію освітньої програми, з отриманням рівня В (рішення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти № 14(57) від 27.08.2021 р.).

Звичайно, що таких результатів неможливо було досягти без засновника Інституту, нашого вчителя, людини-справжньої легенди, яка уособлює собою цілу епоху правової науки, в цілому, та науки господарського права, академіка НАН України Мамутова Валентина Карловича, та послідовників його школи господарського права, які дотепер несуть не тільки в серцях, але і на практиці впроваджують наукові цінності та погляди Валентина Карловича.

Під час засідання директором було відзначено співробітників Інституту медалями, дипломами, грамотами Національної академії наук України, Київського міського голови, первинної профспілкової організації Інституту.

IMG_6497

Колектив всім серцем вболіває за теперішнє і майбутнє Інституту! І докладатиме всіх зусиль для його процвітання, нових наукових звершень з метою вирішення соціально-економічних проблем та викликів, які постали перед нашою країною у цей непростий час!