Участь співробітників і співробітниць Інституту у засіданні Міжсекторальної платформи з бізнесу та прав людини

2 грудня 2021 р. у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбулося засідання Міжсекторальної платформи з бізнесу та прав людини.

Дану платформу було створено у грудні 2020 р. за координації Уповноваженого, у співробітництві з Інститутом економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України і Ресурсним центром з питань бізнесу та прав людини, та за підтримки ПРООН в Україні.

Платформа об’єднує представників профільних міністерств, організацій громадянського суспільства, бізнес-асоціацій, науковців та міжнародних партнерів для обговорення питань бізнесу та прав людини.

Засідання передбачало вітальне слово, 2 сесії та підбиття підсумків.

У вступному слові Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, програмна експертка, очільниця команди «Демократичне врядування» ПРООН в Україні Олена Урсу, представник Уповноваженого з дотримання соціальних та економічних прав Олена Степаненко розповіли про прогрес та перспективи розвитку даної теми в Україні.

Денисова

Урсу

Степаненко

На першій сесії було презентовано основні результати та рекомендації дослідження ПРООН щодо прав людини у сфері бізнесу в Україні «Акселерація/прискорення сталого та справедливого розвитку шляхом імплементації Керівних принципів ООН з бізнесу та прав людини», де, серед інших, виступили співробітниці Інституту Алла Санченко та Анастасія Токунова, які працюють у даній ініціативі в якості національних консультанток ПРООН, займаючись дослідженням найкращого міжнародного досвіду, та дослідженням правовласників відповідно.

Санченко-2

Токунова

Другу сесію було присвячено питанням реалізації Національної стратегії у сфері прав людини в частині забезпечення дотримання прав людини в процесі ведення господарської діяльності відповідно до Керівних принципів ООН з бізнесу та прав людини.

У дискусії взяли участь заступник Міністра юстиції України Віталій Василик, заступник директора департаменту регуляторної політики та підприємництва Міністерства економіки України Валерій Прокопець, заступник начальника відділу міжнародного інвестиційного співробітництва департаменту інвестицій Мінекономіки, Секретар Національного контактного пункту ОЕСР Марина Купчук, координатор комітету промислової екології та сталого розвиткуЄвропейської бізнес асоціації Ольга Бойко, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Сергій Савчук та інші.

ВасиликОсовой

Одним із запрошених спікерів був директор Інституту Володимир Устименко, який розповів про досвід ІЕПД у розвитку тематики щодо бізнесу і прав людини. Інститут розпочав розробку даної теми одним із перших в Україні. У свою чергу, рішення про початок розвинення цього напряму стало результатом роботи інституції у попередніх ініціативах, які були пов’язані із впровадженням в Україні Цілей Сталого Розвитку.

Устименко

З того часу було проведено низку заходів, підготовлено та внесено на розгляд органів державної влади значну кількість пропозицій, які було взято до уваги. Наприклад, окремі з них було використано під час підготовки Національної стратегії у сфері прав людини. Центр перспективних досліджень і співробітництва з прав людини у сфері економіки, який працює у структурі Інституту, реалізує проєкти, спрямовані на сприяння імплементації Керівних принципів ООН у сфері бізнесу та прав людини.

Також, у доповіді було здійснено акцент на необхідності приділення окремої уваги процесу імплементації Керівних принципів на територіях, що зазнали впливу конфлікту. Інститут активно працює в рамках реалізації даної мети. Серед результатів даної роботи – внесення положень щодо бізнесу і прав людини у Стратегію розвитку Донецької області до на період до 2027 р., відповідне підвищення обізнаності (наприклад, регулярні виступи співробітників ІЕПД стосовно теми бізнесу і прав людини на заходах Донецької ТПП), залучення до заходів та раундів досліджень, які проводяться Інститутом, ключових стейкхолдерів, які працюють на даних територіях, тощо.