Інститути конституційного права в діяльності адвокатів та інших фахівців у галузі права

АПУАсоціацією правників України 7 жовтня 2014 року у конференц-центрі  Premier Hall було проведено круглий стіл Комітету АПУ з конституційного права, адміністративного права та прав людини за темою «Інститути конституційного права в діяльності адвокатів та інших фахівців у галузі права» для обговорення актуальних питань щодо ролі конституційного права в діяльності адвокатів та інших фахівців права.

Участь у роботі круглого столу взяв директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України – д.ю.н., професор, заслужений юрист України, член-кореспондент НАПрН України Володимир Устименко.

2013_06_14_17_21_51Під  час засідання круглого столу обговорювалися питання захисту прав людини, її гідності в адвокатській практиці, а також проблеми конституційної юстиції  в діяльності адвокатів та інших фахівців у галузі права.

Не випадково, що круглий стіл проходив напередодні одного з найбільш яскравих професійних свят в Україні – Дня юриста. Саме тому учасниками дискусії стали досвідчені та відомі у нашій країні юристи: Олександр Мартиненко, адвокат, член Громадської ради при АМКУ, Голова Робочої групи з питань адвокатури Американської Торгівельної палати в Україні, Ігор Головань, керуючий партнер АФ «Головань і Партнери», Володимир Кампо, суддя Конституційного Суду України у відставці та багато інших.

До участі у круглому столі також були запрошені: Костянтин Красовський, член Правління Transparency International. Україна, головний юридичний радник компанії Cadogan Petroleum Plc, Олександр Воробйов, експерт з виборчого права, народний депутат України І-го скликання, Ярослав Давидович, екс-голова центральної виборчої комісії, заслужений юрист Україні та Ірина Кушнір, Представник Уповноваженого ВРУ, начальник Управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації.

PM543image001У межах круглого столу також відбулася презентація книги відомого журналіста В.О. Королюка «Провісник нового і праведного закону». Для широкого загалу постать Леоніда Юзькова, на жаль, мало відома, тому факти з його життя, спогади людей, які особисто знали цього найавторитетнішого лідера конституційного процесу в Україні початку 1990-х років, будуть справжнім відкриттям. Разом із автором видання – відомим журналістом Володимиром Королюком читачі відчують дух епохи, в якій формувався видатний державний діяч Леонід Юзьков, побачать головного героя в «інтер’єрі подій», почують свідчення людей, які в різні часи були поряд із ним – близьких,  друзів, колег. Серед них – відомий вчений-конституціоналіст, кандидат юридичних наук Володимир Кампо, який написав вступне слово. Ця книга, за його глибоким переконанням, вкрай необхідна, бо відновлення об’єктивної істини та історичної справедливості, розкриття ролі й значення «провісника нового і праведного закону» Леоніда Юзькова актуальні сьогодні як ніколи.

Разом із однодумцями Леонід Юзьков брав участь у створенні Декларації про державний суверенітет та проек­ту Конституції України. На думку доктора юридичних наук Віктора Ковальського, «лише ці два історичні доку­менти дають загальне уявлення про організаційні та інтелектуальні здібності вченого». А перелік офіційних посад та громадських обов’язків у різних органах і закладах, у діяльності яких брав участь Леонід Юзьков, свідчить про те, що він був неординарним державним діячем. З огляду на це, книга Володимира Королюка дає змогу читачеві збагнути ту величезну роль, яку відіграв у конституційному русі Леонід Юзьков і як багато міг би ще зробити для розбудо­ви України, бо понад усе шанував «права людини та прагнув, щоб Конституція України їх боронила».

 

Інформацію підготував:

старший науковий співробітник відділу

проблем модернізації господарського права та законодавства

к.ю.н., с.н.с. І.В. Кременовська