Відбувся Форум громадянського суспільства Україна – ЄС

28 жовтня 2020 р. відбувся Форум громадянського суспільства Україна – ЄС (Ukraine-EU Civil Society Forum) в рамках діяльності Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС (ПГС), що створена у відповідності до ст. 469-470 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. ПГС є органом, який складається з представників громадянського суспільства України з однієї сторони і членів Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК) – з іншої. Платформа є одним із чотирьох органів Асоціації поряд із Радою асоціації, Комітетом асоціації та Парламентським комітетом асоціації. І якщо перші представляють уряд та парламент, то ПГС створена з метою забезпечення належної ролі громадськості у процесі виконання Угоди про асоціацію. ПГС може надавати рекомендації Раді асоціації.

Державну установу «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» в рамках заходу представляв старший науковий співробітник, член Громадської організації «Асоціація вчених – внутрішньо переміщених осіб», член Робочої групи 3 «Економічна співпраця, зона вільної торгівлі, транскордонне співробітництво» Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС О.Ю. Ілларіонов. Форум проходив у форматі відеоконференції на платформі INTERACTIO. Участь у заході технічно забезпечена Ресурсним Центром соціально-правової та професійної підтримки співробітників переміщених ЗВО/наукових установ (створений на базі Інституту за підтримки Офісу Ради Європи в Україні).

7-2

P01029-111002

Доповідачами проінформовано громадськість про підсумки засідання Підкомітету ЄС-Україна з торгівлі та сталого розвитку,  зроблено презентацію Спільної заяви Консультативних груп України та ЄС щодо оцінки виконання Глави 13 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС «Торгівля та сталий розвиток», зокрема щодо соціальних стандартів і зайнятості, навколишнього середовища, економічних аспектів сталого розвитку, лісокористування (найбільш напружене питання в взаєминах України та ЄС в рамках Угоди про асоціацію), публічних закупівель, звернуто увагу на еколого-економічні аспекти діяльності «найбільших установок із спалювання природних ресурсів (копалин)» (теплогенерація), на аспекти виходу України з економічної кризи, яка, на думку спікерів, пов’язана не тільки з пандемією COVID-19, а й невдалою економічною політикою державних інституцій України в останні роки.

На Форумі було запропоновано затвердити відповідну Спільну заяву з урахуванням коментарів зацікавлених сторін.

Захід мав вкрай інформативний характер. Подібні ініціативи Сторін надають можливості здобувати актуальну інформацію щодо виконання та оновлення окремих положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.