Форум «Вплив громадян на розвиток міста»

У рамках проекту «Ефективне партнерство заради сталого розвитку громад» 28 жовтня 2020 року у форматі Zoom-зустрічі було проведено форум «Вплив громадян на розвиток міста».

Спікерами панельної дискусії за модерації Артема Стельмашова, представника Київської міської ради, виступили: Костянтин Плоский, заступник виконавчого директора Польсько-української фундації співпраці (ПАУСІ); Віктор Гурський, виконавчий директор ГО “Соціал Буст”; В’ячеслав Зубенко, генеральний директор ІБСЕД;

Головна увага у виступах спікерів та питаннях учасників була приділена роботі інституту громадських бюджетів у містах та громадах України, а також застосуванню елементів електронної демократії в управлінні розвитком територій.

Подальша робота форуму була організована за наступними секціями:

  1. Презентації авторів проектів про досвід участі в Громадському бюджеті (м. Дружківка та м. Маріуполь), виступи переможців з інших міст.
  2. Презентація партисипативних кейсів та моделей.
  3. Громадська участь та залучення громадян «Чому низька активність жителів? Що з цим робити?».
  4. Партисипація на етапі стратегування, програмування та бюджетування як запорука сталого розвитку громади.

Старший науковий співробітник Луганської філії Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» к.е.н, доцент Світлана Гречана взяла активну участь у роботі форуму та секції, присвяченої партисипації на етапі стратегування громад.

Дуже цінним є той факт, що було представлено регіональний досвід впровадження громадського бюджету в Біловодській територіальній громаді (Олена Шилобрид, начальник відділу економіки Біловодської ОТГ) та залучення молоді до партисипації (Галина Посвалюк, директор Луганського обласного молодіжного центру). Результати жвавого обговорення практичних кейсів роботи активних громад Луганської та Донецької областей щодо застосування інструментів партисипації знайдуть своє місце в наукових дослідженнях Луганської філії ДУ «ІЕПД імені В.К. Мамутова НАН України».