Міжнародна науково-практична конференція «Стратегія підприємницької діяльності в інтересах сталого розвитку малого та середнього інноваційного підприємництва»

9-14 жовтня 2019 року Балтійська Міжнародна Академія проводила Міжнародну науково-практичну конференцію «Стратегія підприємницької діяльності в інтересах сталого розвитку малого та середнього інноваційного  підприємництва» для викладачів та вчених. У роботі конференції взяли участь наукові співробітники Інституту економіко-правових досліджень НАН України – д.е.н., проф. Заблодська І.В. і провідний економіст Заблодська Д.В. 

Балтійська Міжнародна Академія є найбільшим недержавним вищим навчальним закладом в країнах Балтії та Східної Європи (вона була створена в 1992 році) у розмірі 4500 студентів, у тому числі 450 іноземних студентів з 22 країн по всьому світу, що робить мультикультурне середовище в Академії, де викладають 200 викладачів, з яких 100 докторів наук і професорів. Балтійська Міжнародна Академія має філію не тільки в Ризі, але і в інших латвійських районах (Даугавпілс, Лієпая, Резекне, Єкабпілс, Вентспілс, Смилтене, Єлгава) Академія під час навчального процесу, а також під час проведення конференцій і семінарів використовує відеоміст конференцію, яка з’єднує BIA в Ризі зі своїми регіональними дочірніми філіями. Академія регулярно організовує міжнародний студентський літні школи, художні виставки, наукові семінари, конференції, круглі столи, де активно взаємодіють студентів з Академії та інших вищих навчальних закладів, викладачів і іноземних викладачів, роботодавців, а також експертів.

Тематика конференції «Стратегія підприємницької діяльності в інтересах сталого розвитку малого та середнього інноваційного підприємництва» цікава науковцям Інституту економіко-правових досліджень НАН України тим, що охоплює проблеми розвитку малого та середнього інноваційного підприємництва, які сьогодні притаманні об’єднаним територіальним громадам України. Ці проблеми мають бути дослідженими з урахуванням європейського досвіду задля якісного виконання прикладної теми «Ідентифікація та позиціонування ОТГ Луганської та Донецької областей», яку виконує відділ проблем міжрегіонального співробітництва Інституту.

У межах науково-практичної конференції науковці Інституту відвідали Стокгольм та узнали, що нобелівська премія з економіки за 2019 рік присуджена американським економістам Абхіджіту Банерджі та Майклу Кремеру, а також французькій економістці Естер Дюфло за їхній “експериментальний підхід” до боротьби зі світовою бідністю. Про це 14 жовтня повідомив Нобелівський комітет Шведської королівської академії наук.

Також науковці Інституту відвідали Агентство інвестицій та розвитку Латвії (LIAA). Співробітники Агентства Латвії доповіли про результати своєї діяльності та відповіли на запитання учасників конференції. Вони зазначили, що у 2018 році обсяг українсько-латвійської торгівлі товарами та послугами збільшився на 18,5% – до 549,7 млн дол. США. При цьому експорт з України до Латвії зріс на 26,5% – до 359,3 млн дол. США, імпорт збільшився на 5,8% і сягнув 190,4 млн дол. Сальдо для України позитивне: 168,9 млн дол. США. Лише за 2 місяці 2019 року товарообіг між Україною та Латвією сягнув 64,3 млн дол. США, що на 3,5%, або 2,2 млн дол. США більше, ніж за відповідний період торік. Обсяг українських інвестицій в Латвії – 72,5 млн дол. (без урахування інвестицій менше 10% статутного капіталу підприємств). У Латвії діють понад 1200 українських компаній. Частка латвійського капіталу в загальному обсязі інвестицій в економіку України становить 0,1% – 41 млн дол. США. Основну частку інвестицій Латвії в економіку України залучено до сфери професійних послуг – 27% та фінсектору – 20%.В Україні планується відновити роботу офісу Агентства інвестицій та розвитку Латвії (LIAA).