Презентація Національного оцінювання базових показників у сфері бізнесу та прав людини в Україні: результати та подальші кроки

26 червня 2019 рокувідбулася Презентація Національного оцінювання базових показників у сфері бізнесу та прав людини в Україні: результати та подальші кроки.Оцінювання проведене Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого за підтримки Данського інституту з прав людини та презентоване Міністерством юстиції України та є першим кроком в процесі імплементації Керівних принципів ООН у сфері бізнесу та прав людини.

Інститут економіко-правових досліджень НАН України представляли В.А. Устименко, директор, член–кореспондент НАН і НАПрН України, проф., д.ю.н., А.Є. Санченко, пров. наук. співр. відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, к.ю.н., с.н.с. та Н.О. Герасименко, старший науковий співробітник відділу господарсько-правових досліджень економічної безпеки, к.ю.н.

Зі вступним словомвиступив Сергій Петухов, заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції. Також учасники заходу мали змогу переглянути коротку відео-презентацію Керівних принципів ООН у сфері бізнесу та прав людини в Україні.

20190626_123458

З розгорнутою доповіддю стосовно результатів Національного оцінювання базових показників у сфері бізнесу та прав людини в Україні виступила Олена Уварова, к.ю.н., голова Міжнародної лабораторії бізнесу і прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Результати опитування представників бізнес-спільноти щодо поширення практик корпоративної відповідальності у сфері прав людини в Україні представила Аліна Куц-Карпенко, державний експерт Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції.

Також на Презентації Національного оцінювання базових показників у сфері бізнесу та прав людини в Україні була проведена модерована дискусія в якій прийняли участь:

  • Владислав Власюк, Генеральний директор Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції;
  • Тетяна Сахарук, голова правління Глобального договору ООН в Україні;
  • Олена Уварова, к.ю.н., голова Міжнародної лабораторії бізнесу і прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Конструктивний діалог між представниками органів державної влади, представниками бізнесу, наукової спільноти та правозахисних організацій сприяв можливості щодо визначення напрямів подальшої співпраці для впровадження ефективних механізмів попередження порушень прав людини з боку бізнесу.