«Реінтеграція Донбасу: людський фактор»

Громадський союз «Енергія миру!» у співпраці з Національним авіаційним університетом виступив організатором круглого столу «Реінтеграція Донбасу: людський фактор», який відбувся 23 травня 2019 року в Києві. «Енергія миру» є неприбутковою організацією, статутні завдання якої стосуються вирішення комплексу питань, пов’язаних з проблемами досягнення миру,підтримки мирних ініціатив і переговорних процесів, співпраці з національними та міжнародними партнерами заради досягнення міжетнічного взаєморозуміння, мирногоспівіснування народів та держав. До складу Спілки входять як різноманітні юридичні інституції, так і фізичні особи, що розділяють наші цінності і всілякопідтримують наші мирні ініціативи. Пріоритетними проектами для нашої організації є ті, що спонукають до мирного діалогу та пошуку спільних рішень. Серед головнихнапрямків роботи ГС «Енергія миру!»:сприяння європейській інтеграції України, подолання розколу та встановлення миру в українському суспільстві, розвиток обізнаності громадянського суспільства, усунення конфліктів шляхом переговорів, відновлення нормального рівня життя на територіях після окупації, активна співпраця з різноманітними молодіжними організаціями, підтримка громадських ініціатив. Саме зараз, коли Україна перебуває в процесі перезавантаження всієї владної системи,пошуку оптимальних шляхів розвитку, відновлення територіальної цілісності держави та формування дороговказів у майбутнє, діалог з фахівцями і практиками в атмосфері відкритості і довіри сприятиме пошуку нових смислів та генерації проривних ідей.

Сьогодні перед Україною стоїть чимало викликів і питань щодо майбутнього розвитку країни, яка об’єктивно наразі перебуває у вкрай складній економічній, політичній, аголовне – соціальній ситуації. Найбільш складною і болючою для українського суспільствавже шостий рік є ситуація на Сході України.

Круглий стіл присвячено гуманітарним аспектами врегулювання для Донбасу. Ставлячи на перше місце людину та її інтереси,учасникам панельних дискусій запропоновано смисли та підходи, розглядаючи ситуацію в людиноцентричній парадигмі. Саме в її рамках увага приділена міжнародно-правовим факторам, політиці примирення, економічним чинникам реінтеграції та майбутньому господарства регіону, освітньому і науковому аспектамреінтеграції, ролі громадянського суспільства.

У роботі круглого столу взяли участь: Леонід Кравчук – Перший Президент Україні(1991 -1994 рр), Юрій Єхануров – Прем`єр-міністр України (2005-2006), Костянтин Грищенко – Міністр закордонних справУкраїни (2003-2005; 2010-2012), Володимир Хандогій – Президент ГО “Українськаасоціація зовнішньої політики”, Надзвичайний і Повноважний Посол України, депутати Верховної Ради, представники іноземних дипломатичних місій, науковці, представникигромадського суспільства. Науковців від Інституту економіко-правових досліджень  НАН України переставляла д.е.н., проф. директор Луганської філії Заблодська І.В., яка виступили з доповіддю про особливості процесу реінтеграції на Луганщині. До складу учасників круглого столу також увійшли мешканці та переселенці зі сходу України, представники основних економічних секторів державного, комерційного і некомерційного. Важливою складовою цього круглого столу є участьстудентів – вихідців з Донбасу.

Темами панелей круглого столу були:

  • Міжнародно-правові аспекти реінтеграції населення Донбасу.
  • Реінтеграція і примирення.
  • Економічні чинники реінтеграції Донбасу в її людському вимірі.
  • Освіта і наука в реінтеграції Донбасу.
  • Роль громадянського суспільства в реінтеграції Донбасу.

По результатам дискусій та обговорень розроблено рекомендації – напрацювання практичних та конкретних експертних пропозицій, які будуть направленідо Адміністрації Президента України.

Програма Круглого столу (завантажити)