Перспективи розвитку транскордонного співробітництва громад

У 2019 році Інститут економіко-правових досліджень НАНУ, юридичний факультет Ужгородського національного університету та Східноєвропейська служба транскордонних ініціатив (CSESI) стали партнерами у реалізації міжнародного проекту щодо підтримки діяльності Європейського об’єднання територіального співробітництва «ТИСА», яке створено на виконання Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями (ратифікована Україною у 1993 р.) та Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року.

24 квітня 2019 року Санченко А. Є., пров. наук. співр. відділу проблем модернізації господарського права, кандидат юр. наук, ст. наук. співр., за дорученням  В.А. Устименка, директора ІЕПД НАНУ, професора, доктора юр. наук, відвідала юридичний факультет УжНУ. Під час зустрічі з Я.В. Лазуром, деканом юридичного факультету, професором, доктором юр. наук, обговорювалися питання організації роботи у рамках згаданого міжнародного проекту з врахуванням поточних планів і перспектив розвитку ЄОТС «Тиса». Крім того, на запрошення керівництва А.Є. Санченко прочитала лекцію перед студентами юридичного факультету з питань вдосконалення економіко-правового регулювання розвитку економічних відносин в Україні на засадах верховенства права, прав людини та соціальної відповідальності суб’єктів господарювання у контексті євроінтеграційних і глобалізаційних процесів. Окрему увагу було приділено проблемам імплементації в Україні Керівних принципів ООН щодо бізнесу та прав людини.

25 – 26 квітня 2019 року Санченко А. Е., Лазур Я.В. та викладачі юридичного факультету УжНУ взяли участь у міжнародний конференції з питань розвитку транскордонного співробітництва, що відбулася в Національний академії наук Угорщини в м. Будапешт. У конференції взяли участь понад 150 науковців і фахівців з 20-ти країн Європи та з Японії, офіційні представники Європейського Союзу і Ради Європи. Учасники заходу презентували та обговорювали проблематику, пов’язану з розробкою політики транскордонного співробітництва та його нормативно-правовим забезпеченням, особливостями його управління та планування, розширенням мережі обміну знаннями та досвідом на рівні інституцій, фахівців і громадян.

Серед іншого відзначалося як здобуток і створення ЄОТС «Тиса», що допоки є єдиним подібним утворенням, де Україна активно працює разом із країною-членом ЄС. Під час конференції українська делегація брала участь у обговореннях і провела робочі переговори з представниками Комітету регіонів ЄС та Східноєвропейської служби транскордонних ініціатив щодо поєднання досвіду і зусиль у ході планованого виконання спільної дослідницької роботи щодо впливу створення та діяльності територіальних об’єднань на економічний розвиток ЄС і країн, що розташовані на його зовнішніх кордонах, зокрема України.