Засідання Ради регіонального розвитку при Донецькій облдержадміністрації

5c0007a1586b9264843072_820x36029 листопада 2018 р. вмісті Краматорськ Донецької області відбулося засідання Ради регіонального розвитку при Донецькій облдержадміністрації. На засідання були запрошені народні депутати, керівники підрозділів обласної військово-цивільної адміністрації та центральних органів виконавчої влади,представники органів місцевого самоврядування,науки, освіти, охорони здоров’я, культури, міжнародних організацій, громадськості та бізнесу. Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України в роботі засідання Ради взяла участь провідний науковий співробітник відділу економіко-правових проблем містознавства д.е.н, доцент М.В. Мельникова.

З доповіддю «Про завдання регіональної політики та завдання щодо визначення перспективного плану дій на 2019-2021 рр.» виступив  голова Донецької облдержадміністрації, керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, голова Ради  О.І. Куць. Він зазначив, що Донецька область виконує  як завдання держави  щодо реформування економіки, так і реалізує особисті пілотні проекти. Це стосується публічних закупівель, залучення інвестицій, зовнішньоекономічної діяльності, підтримки малого бізнесу, ремонту доріг та покращення транспортного сполучення, розвитку інклюзивної освіти та забезпечення житлом дітей-сирот, розбудови спортивної інфраструктури, відновлення роботи закладів охорони здоров’я, надання адміністративних послуг, реалізації інфраструктурних проектів в об’єднаних територіальних громадах, створення центрів безпеки громадян, відкриття Єдиного сервісно-аналітичного центру Національної поліції, впровадження автоматизованої системи моніторингу довкілля. Особливої уваги заслуговує створена облдержадміністрацією інтерактивна карта проектів соціально-економічного розвитку Донецької області. Підводячи підсумок, О.І. Куць підкреслив, що в даний час вдалося  подолати падіння  та стабілізувати показники економічного та соціального розвитку Донецької області та поставив завдання: розробити до березня 2019 р. плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 рр.; забезпечити широке обговорення проектів розвитку території, для чого при кожній райдержадміністрації створити раду регіонального розвитку із залученням представників влади, бізнесу, громадськості та науки.  На наступному засіданні обласної Ради регіонального розвитку, наголосив О.І. Куць, заплановано представити Перспективний план розвитку Донецької області на 2019-2021 рр.530-fill-400x240

З доповіддю «Про стратегічні напрями розвитку регіону» виступив перший заступник голови Донецької облдержадміністрації, секретар Ради Є.С. Вілінський. Він охарактеризував виклики регіону, пов’язані із скороченням населення, збільшенням навантаження на застарілу комунальну та соціальну інфраструктуру, скороченням обсягу бюджетних інвестицій. Далі Є.С. Вілінський  визначив та розкрив  наступні стратегічні пріоритети розвитку регіону: економічний розвиток та створення нових робочих місць; підвищення спроможності місцевого самоврядування; інвестиції в людський капітал; розвиток системи охорони здоров’я; модернізація системи освіти; підтримка правової, екологічної та інформаційної безпеки.

Крім того, на засіданні Ради було заслухано повідомлення про впровадження реформи місцевого самоврядування в регіоні, про реформування системи  освіти та охорони здоров’я в Донецький області, а також про безпекову складову регіональної політики.